Fædregruppe i Grenaa: Et Nyt Fællesskab for Barslende Fædre

31. maj 2024
Fædregruppe i Grenaa: Et Nyt Fællesskab for Barslende Fædre

Med den nye lov om minimum 11 ugers øremærket barsel til fædre, åbnes der op for nye muligheder for barslende fædre at skabe fællesskaber og netværk.

Jesper Bunk Kjærulf fra Grenaa er en af de fædre, der ser frem til at gå på barsel og har taget initiativ til at starte en fædregruppe. Inspireret af hans kones oplevelser i en mødregruppe, håber han på at skabe et lignende fællesskab for fædre i Grenaa.

Jesper skriver selv på Facebook:

“Min kone er på barsel nu og går selvfølgelig i en mødregruppe. Det er vist mega hyggeligt! Tænker de snakker om brystbetændelse og bristninger, når de ikke leger med ungerne🤷
Jeg går på barsel sidst i august, og det kunne være fedt med nogle andre fædre at mødes med en gang imellem. Måske også at tale med, ikke om brystbetændelse, men om det at være far. Kom frisk 🙂. Har egentligt tænkt det som et fællesskab, hvor fædre kan mødes på kryds og tværs om aktiviteter sammen med ungerne. Ville da være fedt med opmærksomhed, så folk der laver baby-tummel, svømning e.l. kan byde ind.”

En overvældende positiv respons

Jesper oprettede Facebook-gruppen “Fædregruppe Grenaa” i gruppen 8500 Grenaa for alle, og responsen var overvældende positiv. Her er nogle af kommentarerne:

  • “Virkelig god ide! Jeg er lige stoppet på barsel, og har savnet en ‘fædre gruppe’, hvor man kan præcis det du efterspørger ☺️”
  • “Jeg går på barsel igen næste sommer med nummer to, så jeg er klar igen om et års tid 🥳”
  • “Pisse fedt! 👏🏼”
  • “FEDT initiativ!💪🏼👏🏼”

Gruppen har allerede de første 10 medlemmer, og alt tyder på, at flere er på vej.

Men hvorfor er fædre barsel gavnligt

Det er både en fordel for dit barn og for dig, at du tager barsel, fordi:

Dit barn får en tryg base: Når både mor og far tager barsel, skaber det en dobbelt tryg base for barnet. Barnet lærer, at både mænd og kvinder kan give omsorg, og det vil ofte søge begge forældre for trøst og kram.

Skaber en særlig relation: Mange fædre beskriver, hvordan barsel styrker relationen til deres barn. Barnet søger ofte faren for trøst og putning, hvilket kan være en glædelig overraskelse.

Tid sammen: Barsel giver dig en unik tid sammen med dit barn. Det er en helt ny oplevelse at være tæt på dit barn dagligt og skabe stærke bånd.

Tilknytning: En stærk tilknytning mellem far og barn er vigtig for barnets trivsel og udvikling. Forskning viser, at børn med stærke bånd til begge forældre klarer sig bedre.

Forbedre parforhold og familieliv: Barsel kan forbedre dit parforhold og familieliv. Fædre, der tager barsel, får større forståelse for omsorgsopgaver og er mere tilbøjelige til at tage del i dem, hvilket styrker familierelationerne. Familier, der deler barsel, oplever ofte færre brud og skilsmisser.

Diskussion om den nye barselslov

Jesper blev også spurgt om hans holdning til de nye regler om barselsorlov. Han svarede:

“Jeg synes, det er en god ide at lave et incitament til fædre for at tage mere alenetid og ansvar, når deres børn er helt små 🙂 så ja, det synes jeg er en god ide. Og vildt luxus at leve i et land, hvor det overhovedet er muligt uden at være rig.”

Fædregruppers fremtid

Med flere fædre på barsel, som følge af de nye regler, er der stor sandsynlighed for, at fædregrupper vil blive mere og mere populære. Disse grupper giver fædre mulighed for at dele deres oplevelser, støtte hinanden og skabe stærke netværk, mens de engagerer sig i aktiviteter sammen med deres børn.

Jesper Bunk Kjærulfs initiativ er et eksempel på, hvordan fædre kan tage skridt mod at skabe deres egne støttende fællesskaber. Det er ikke kun en mulighed for social interaktion, men også en måde at styrke båndet til deres børn på, og tage aktiv del i deres opvækst fra en tidlig alder.

Jesper med hans datter Agnes på 5 mdr. Privat foto.