Pas på din hund i sommervarmen: Vigtige råd fra dyrlægen

11. juni 2024
Pas på din hund i sommervarmen: Vigtige råd fra dyrlægen
Kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være direkte farlig for din hund, advarer chefdyrlæge. agria.dk

De meget høje sommertemperaturer, som mange danskere længes efter, er på vej. Vi glæder os til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner, men kombinationen af høj aktivitet og høje temperaturer kan være yderst farlig for din hund. Chefdyrlæge Mogens Brix Koldkjær fra Agrias digitale dyrlægerådgivningsservice advarer mod risikoen.

Forestil dig en brændende varm sommerdag, hvor luften står stille, og varmen rammer dig som en mur, når du træder ud af dit velisolerede hus. Asfalten flimrer af varme, og sveden pibler frem på din pande. Forestil dig nu at være iført en tyk skidragt med bare fødder og blive bedt om at løbe gentagne gange over den varme asfalt. Det lyder ubehageligt og farligt, ikke? Det er præcis, hvad din hund oplever på en varm sommerdag.

– Det er ikke bare fysisk krævende – det kan være livstruende, hvis du er en hund, siger Mogens Brix Koldkjær. Som dyrlæge ser han hvert år, hvordan sommervarmen kan blive en alvorlig trussel for vores kæledyr.

Hvordan kan varmen blive farlig?

Når vi mennesker bliver varme, regulerer vores kropstemperatur ved at udvide blodkarrene i huden. Mennesker har op til fire millioner svedkirtler over hele kroppen, som afgiver sved til huden. Når sveden fordamper, fjernes varme fra kroppen. Hunde, derimod, afgiver overskydende varme gennem slimhinderne i ørerne, anus og trædepuderne, men primært gennem mundens slimhinder.

På varme dage ser man ofte hunde ligge stille og puste hurtigt med åben mund og tungen ude. – Når luften hurtigt passerer hen over hundens svælg, afgiver den varme. Men hvis luftens temperatur og hundens kropstemperatur nærmer sig hinanden, eller hvis hunden bliver motioneret og selv genererer varme, kan det blive svært for hunden at komme af med varmen, forklarer Koldkjær.

Daglig aktivitet for alle hunde

Alle hunde har brug for daglig motion og aktivering, uanset race og størrelse. Dyrlægen anbefaler dog, at man i varme perioder reducerer intensiteten og tempoet af aktiviteterne.

Derudover spiller luftfugtigheden en rolle. Jo højere luftfugtighed, desto vanskeligere bliver det for hunden at afgive overskydende varme. For at forebygge hedeslag råder dyrlægen til at tage hunden ud på gåture tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor temperaturen er lavere, samt sørge for rigeligt med væske. Undgå at lade hunden gå på varm asfalt og undgå intens motion i dagens varmeste timer.

– Mange hunde elsker at lege i vand, så et badebassin kan være en sjov og kølende aktivitet, siger Koldkjær.

Hvis din hund alligevel får hedeslag, er det vigtigt at handle hurtigt. – Bring hunden ind i skyggen, giv den vand, køl den ned med tempereret vand og kontakt straks dyrlægen, understreger Mogens Brix Koldkjær.

Symptomer på overophedning hos hunde

  • Kropstemperatur over 39,5 grader
  • Hurtig og intens halsen
  • Mørkerøde slimhinder
  • Høj puls i forhold til hundens størrelse
  • Uro og nedtrykt adfærd
  • Slingrende gang og desorientering
  • Opkast eller pludselig diarré
  • Kramper

Ved at tage disse forholdsregler kan du hjælpe din hund med at nyde som