Ny radikal idé: Tandkonto til alle!

15. juni 2024
Ny radikal idé: Tandkonto til alle!

Er en tandkonto løsningen på ulighed i tandsundhed? En tænketank foreslår at give alle danskere en tandkonto til tandlægebesøg og satse på forebyggelse.

En ny, kontroversiel idé fra en tænketank nedsat af Tandlægeforeningen foreslår, at alle danskere over 21 år får en tandkonto med 400 kr. årligt i offentligt tilskud, som kan bruges til tandlægebesøg. Kan dette være løsningen på uligheden i tandsundheden?

Forestil dig, at fire ud af ti voksne danskere ikke går regelmæssigt til tandlæge. Dette skyldes ofte den høje egenbetaling, der afholder mange fra at få den nødvendige tandpleje. Tænketanken vil derfor indføre en tandkonto til alle danskere over 21 år med 400 kr. i årligt offentligt tilskud, som kan gemmes op til to år og dermed give 800 kr. til behandlinger.

Ifølge Ellen Trane Nørby, tidligere sundhedsminister og formand for tænketanken, vil en tandkonto motivere flere til at gå til tandlægen: “En tandkonto vil motivere flere til at gå til tandlæge, så vi kan forebygge i stedet for at behandle sygdom. Det har man rigtig gode erfaringer med i Sverige. En tandkonto vil også afbureaukratisere og skabe mere tilgængelighed.”

Pulje til syge med tandproblemer

Uligheden i tandsundhed rammer især de mest sårbare. Tænketanken foreslår derfor en pulje til patienter med kroniske sygdomme, som påvirker deres tandsundhed, fx patienter med dårligt reguleret diabetes. Maria Iversen fra Diabetesforeningen understreger behovet: “Mennesker, der kæmper med diabetes og alvorlige tandproblemer, skal ikke også kæmpe med høje tandlægeregninger. Derfor skal de, der har størst behov, have den nødvendige hjælp.”

Ældres tandsundhed under lup

Ældre er en anden gruppe, som tænketanken mener skal prioriteres. Mange ældre har ikke råd til tandlægeregninger eller brug for hjælp til daglig mundhygiejne. Rikke Hamfeldt fra Ældre Sagen siger: “En sund mund er afgørende for en sund alderdom. Vi skal derfor have langt mere fokus på god tandsundhed i såvel behandling som i ældreplejen.”

Skal munden tilbage i kroppen?

Sundhedsminister Sophie Løhde har lovet forhandlinger om voksentandplejen til efteråret, og Susanne Kleist, formand for Tandlægeforeningen, håber på politisk vilje til at følge tænketankens anbefalinger: “Tandlægeområdet er ofte blevet stedmoderligt behandlet, som om munden ikke er en del af kroppen. Jeg håber, at politikerne vil bruge tænketankens anbefalinger til at indrette en bedre og mere tidssvarende voksentandpleje.”

Debat: Er en tandkonto vejen frem?

Er en tandkonto på 400 kr. virkelig løsningen på ulighed i tandsundhed? Kan det hjælpe de mest sårbare grupper i samfundet, eller er det blot en dråbe i havet? Lad os høre din mening! Har du erfaringer med høje tandlægeregninger, eller mener du, at der er andre løsninger, der skal på bordet?

Læs mere om tænketankens forslag og deltag i debatten på vores hjemmeside. Kan vi gøre noget for at forbedre tandsundheden for alle danskere, eller er det tid til at tænke helt anderledes?

Læs Tandtænketankens rapport

Læs mere om Tandtænketankens rapport her.

Om Tandtænketanken

Tænketank for Voksentandpleje, nedsat i september 2023, arbejder for en mere tidssvarende voksentandpleje. Med fem pejlemærker og 35 konkrete anbefalinger vil tænketanken inspirere politikerne til at modernisere voksentandplejen.