Græspollen slår alle rekorder på Djursland: Allergikere i knæ!

17. juni 2024
Græspollen slår alle rekorder på Djursland: Allergikere i knæ!
Græspollen slår rekord

I weekenden målte Astma-Allergi Danmark det højeste niveau af græspollen nogensinde. Det er dårlige nyheder for landets 1 million pollenallergikere, herunder mange fra Djursland.

Polleneksplosion på Djursland

Astma-Allergi Danmark har registreret det højeste græspollen niveau nogensinde, og Djursland er ingen undtagelse. I lørdags blev der målt et pollental på 429, hvilket slår den tidligere rekord på 411 fra 2022. Den høje koncentration af pollen skyldes en kombination af meget regn efterfulgt af tørvejr, som skabte optimale betingelser for pollenudledning.

Sidsel Damsbo Andersen, leder af Astma-Allergi Danmarks Pollentælling, udtaler: “Vi har aldrig målt så høje tal i de 40 år, vi har talt pollen i Danmark. Det har været en usædvanlig og tidlig sæson for både birkepollen og græspollen, og det våde, varme forår og den sporadiske sommersol har nu skabt en pollenbombe, som rigtigt mange danskere lider under.”

En længere og mere intens sæson

Sammenligninger af pollensæsonerne viser en stigning i græspollenmængden med 19 procent over de seneste 40 år. Sæsonen er også blevet længere, nu 18 dage mere end gennemsnittet fra 1981-2009. I år startede sæsonen hele 16 dage tidligere end normalt.

Ifølge Astma-Allergi Danmark skyldes denne udvikling flere faktorer, herunder klimaforandringer og øgede CO2-niveauer. Ændringer i temperatur, nedbør og vindforhold giver nye vækstmuligheder for træer og buske, hvilket påvirker pollenmængden.

Få hjælp gennem pollensæsonen

Op mod 1 million danskere, herunder mange fra Djursland, vil opleve nedsat livskvalitet og luftvejsgener de kommende måneder. Heldigvis er der hjælp at hente. Astma-Allergi Danmark tilbyder en app, “Dagens Pollental“, som giver daglige opdateringer og femdøgns-pollenprognoser.

Derudover er det vigtigt at få den korrekte diagnose, hvis du oplever symptomer som løbende næse, træthed og røde øjne. Har du også hoste og vejrtrækningsbesvær, kan det være tegn på ubehandlet astma. Cirka 30 procent af dem med høfeber har astma, og 70 procent af dem med astma har også høfeber.

Kontakt Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark tilbyder rådgivning og hjælp via deres hotline på 43 43 42 99 alle hverdage. Derudover kan du besøge deres Pollenportal for gode råd til behandling og tips til at bevare et aktivt liv i pollensæsonen.

Læs mere og få hjælp til din pollenallergi her: Astma-Allergi Danmark

For dem, der er hårdt ramt, kan et medlemskab af Astma-Allergi Danmark også være en god investering. Foreningen arbejder for at finde løsninger for dem, der kæmper med pollenallergi i hverdagen.