Både Syddjurs og Norddjurs oplever markante forbedringer i erhvervsvenlighed

5. september 2024

De to djurslandske kommuner, Syddjurs og Norddjurs, har gjort store fremskridt i Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsvenlighed, Lokal Erhvervsvenlighed 2024. Mens Syddjurs Kommune rykker frem fra en 67. til en 53. plads, har Norddjurs Kommune taget et stort spring fra nummer 57 til en imponerende 13. plads.

Syddjurs’ fremskridt og udfordringer

Syddjurs Kommune har i de seneste år arbejdet målrettet på at forbedre erhvervsklimaet med initiativer som etableringen af en fremskudt erhvervsserviceenhed i Stabrand. Dette har været med til at øge effektiviteten i byggesagsbehandlingen og forbedre dialogen mellem kommune og erhvervsliv.

“En hurtig og effektiv sagsbehandling er essentiel for vores lokale erhvervsliv, og det samme gælder for en god dialog mellem kommune og virksomheder,” siger Anders Strange, bestyrelsesleder for DI Østjylland.

På trods af de fremskridt, især inden for sagsbehandling, peger virksomhederne i Syddjurs Kommune på behovet for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft som et område, der skal prioriteres fremover. Desuden er der plads til forbedring inden for infrastruktur og digitale rammer, som er afgørende for fortsat vækst i lokalområdet.

“Vi skal fortsat arbejde intensivt på at forbedre infrastrukturen og digitale rammer i Syddjurs,” siger Anders Strange.

Norddjurs’ imponerende fremgang

Norddjurs Kommune har oplevet en markant fremgang og er nu blandt de 20 bedste erhvervskommuner i Danmark. Denne forbedring skyldes en række initiativer, som har øget samarbejdet og dialogen mellem kommune og erhvervsliv. Kurser for embedsmænd har været med til at forbedre service over for lokale virksomheder, og jævnlige besøg hos virksomheder har skabt en tættere kontakt.

“Norddjurs Kommune er Lokal Erhvervsvenlighed 2024’s højdespringer. Det er imponerende, og der skal lyde et stort tillykke fra mig,” siger Peter Bogh Lindgaard, bestyrelsesleder for DI Randers-Norddjurs.

En af de mest bemærkelsesværdige forbedringer i Norddjurs er inden for Grøn Udvikling, hvor kommunen er rykket fra en 52. til en 2. plads. Dette afspejler kommunens fokus på bæredygtighed og grønne løsninger, som er afgørende for fremtidens erhvervsliv.

“Norddjurs Kommune har virkelig taget førertrøjen på inden for grøn udvikling,” siger Peter Bogh Lindgaard.

Desuden har kommunen rykket sig betydeligt i kategorien Information og dialog med kommunen, hvor de nu ligger som nummer tre, hvilket viser, at deres indsats for bedre kommunikation og gennemsigtighed har båret frugt.

Vejen frem for kommunerne

Begge kommuner har gjort store fremskridt i erhvervsvenligheden, men der er fortsat områder, hvor der kan ske forbedringer. For Syddjurs handler det om at styrke arbejdskraftens tiltrækningskraft og forbedre infrastrukturen, mens Norddjurs skal arbejde på at fastholde deres høje placering og fortsætte den positive udvikling.

“Selvom vi ser store forbedringer, må vi ikke hvile på laurbærrene,” understreger Peter Bogh Lindgaard.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2024

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk, at DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.479 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Kilde: DI Østjylland

/ritzau/