Store forbedringer til voksne med type 1-diabetes på Djursland

28. september 2024

Efter de seneste budgetforlig i Region Midtjylland og Region Nordjylland kan alle voksne med type 1-diabetes i disse regioner se frem til at få tilbudt sensorbaserede glukosemålere senest i 2026. Dette skridt markerer en væsentlig indsats i at mindske uligheden i sundhedstilbuddene mellem forskellige geografiske områder. Diabetesforeningen har længe kæmpet for denne udrulning og ser…

Behandlingsrådet, som er nedsat af regionerne selv, har tidligere konkluderet, at der er en livstidsgevinst ved at bruge sensorbaserede glukosemålere. Denne teknologi erstatter den traditionelle fingerprikker og tilbyder en mere tilpasset behandling til diabetespatienterne. Brugen af sensorer kan markant reducere risikoen for alvorlige følgesygdomme som hjerte-, øjen-, nyre- og nervesygdomme samt amputationer. Dette betyder ikke kun en bedre livskvalitet for patienterne, men også et mindre pres på sundhedsvæsnet.

En økonomisk gevinst

Investering i sensorbaserede glukosemålere er ikke kun en sundhedsmæssig fordel; det er også en økonomisk gevinst. Regionspolitikerne forventer, at investeringen vil betale sig tilbage mange gange. De sensorbaserede målere kan føre til færre følgesygdomme, som igen betyder mindre sygefravær og flere mennesker, der kan deltage på arbejdsmarkedet. Samfundet får dermed flere arbejdsdygtige individer, hvilket vil gavne den samlede økonomi.

Denne udrulning betyder, at de to jyske regioner nu kan følge trop med de øvrige regioner og sikre, at alle voksne med type 1-diabetes får lige adgang til den nyeste teknologi, uanset hvor de bor. Sammenholdt med lovkravet fra 2018, der sikrer børn og unge under 18 år adgang til sensoren, er det et stort skridt fremad for diabetesbehandlingen i Danmark.