Alarm 112

Mange skoler mangler at undervise i livreddende førstehjælp

En ny undersøgelse fra Dansk Råd for Genoplivning afslører bekymrende mangler i undervisningen af livreddende førstehjælp på landets skoler, inklusive dem på Djursland. Selvom det har været lovpligtigt siden 2005 at lære eleverne denne vigtige færdighed, viser undersøgelsen, at kun omkring halvdelen af skolerne lever op til kravet.

Mange skoler mangler at undervise i livreddende førstehjælp
Kredit: Dansk Råd for Genoplivning
Af Benedikte Jensen 6. oktober 2024

Undersøgelsen, der blev udført i samarbejde med Region Hovedstadens Akutberedskab og Statens Institut for Folkesundhed, viser, at en stor del af problemet skyldes manglende viden om lovkravet blandt skoleledere og lærere. Mange lærere føler sig heller ikke godt nok klædt på til at undervise i emnet. Dette skyldes primært, at livreddende førstehjælp ikke er en del af et fast pensum, hvilket gør det udfordrende at implementere på skolerne. På Djursland er situationen ikke anderledes, hvor flere skoleledere har påpeget, at de mangler både tid og ressourcer til at sikre, at undervisningen bliver gennemført.

Politiske rammer og nye materialer kan være løsningen

Undersøgelsen peger på, at der er behov for klare politiske rammer og strukturelle ændringer. Ved at gøre livreddende førstehjælp til en fast del af undervisningsplanen, som det er gjort i Norge, kunne flere skoler på Djursland og i resten af landet sikre, at alle elever får den nødvendige undervisning. For at støtte skolerne har Dansk Råd for Genoplivning lanceret gratis undervisningsmaterialer, der kan hjælpe lærere med at integrere livreddende førstehjælp i deres undervisning uden forudgående viden. Undervisningsmaterialerne er tilgængelige online og kan bruges til at opbygge et struktureret undervisningsforløb, der strækker sig over flere lektioner.

Elever sidder omkring genoplivningsdukken
Kredit: Dansk Råd for Genoplivning

Et skridt mod en mere sikker fremtid

At være i stand til at udføre livreddende førstehjælp kan ofte være forskellen mellem liv og død. Det er derfor afgørende, at elever på skolerne på Djursland og resten af landet bliver undervist i, hvordan man handler i en nødsituation. Foruden at skabe en generation af kompetente førstehjælpere kan denne indsats også bidrage til et mere trygt og sikkert samfund. Ved at engagere både de politiske beslutningstagere og uddannelsesinstitutionerne, kan vi håbe på en fremtid, hvor livreddende førstehjælp er en fast bestanddel af alle unges dannelse.

Mange brugbar henvendelser i formodet drabssag – politiet efterlyser dog fortsat oplysninger

Læs også: Mange brugbar henvendelser i formodet drabssag – politiet efterlyser dog fortsat oplysninger

Politiet advarer: Stigende antal tyverier fra varebiler i Østjylland

Læs også: Politiet advarer: Stigende antal tyverier fra varebiler i Østjylland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev