Forbruger

Mug på maden – Hvad bør man gøre?

Når du åbner køleskabet og ser, at der er mug på maden, kan tvivlen hurtigt opstå: “Er det nok at fjerne muggen, eller skal det hele kasseres?”

Mug på maden – Hvad bør man gøre?
Foto: Adobe Stock
10. oktober 2024
Af Dinny Eriksen

Mugne fødevarer er nemlig angrebet af skimmelsvampe, som kan producere farlige svampegifte, der kan være kræftfremkaldende og skade vores arveanlæg. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på, om der er synligt mug på dine fødevarer og behandle dem korrekt.

Mug på brød og grøntsager med højt vandindhold? Væk med det!

Brød med mugpletter skal altid kasseres. Selvom det kun er et lille område, der er angrebet, kan skimmelsvampene have bredt sig til hele brødet, uden at det er synligt. Skimmelsvampsporer kan være ekstremt små – så små, at de kun er 1/100 af tykkelsen på et menneskehår. Derfor kan fødevarer, der har været i nærheden af mad med synlig mug, også være påvirket.

Ligeledes skal grøntsager og frugt som tomater, agurker, vindruer, ferskner og blommer smides ud, hvis der er mug på. Svampesporerne kan trænge dybt ind i de vandholdige fødevarer, hvilket gør dem usikre at spise.

Hårde oste og grøntsager kan reddes

Når det kommer til hårde, mindre vandholdige grøntsager som f.eks. kål, blomkål og gulerødder, kan du nøjes med at skære det mugne område væk. Sørg for at fjerne et par centimeter rundt om mugpletten, da svampen kan have spredt sig lidt ud over det synlige område.

For hårde oste som parmesan eller specialoste med en knasende konsistens, kan du også skære muggen væk med et snit, der går cirka 1 centimeter rundt om pletten. Men på bløde mælkeprodukter som fløde, cremefraiche, bløde oste, og almindelig skæreost, skal du kassere hele produktet, hvis det er angrebet af mug.

Syltetøj, nødder og kød? Smid det ud!

Syltetøj med mugpletter skal altid kasseres. Svampegifte kan sprede sig til hele glasset, så det er ikke nok at fjerne det mugne område. Det samme gælder for nødder, hvor du særligt skal være opmærksom på, om paranødder er mugne i midten. Kokosnødder med synlig mug bør også kasseres – både væsken og frugtkødet.

Kødprodukter som leverpostej eller andet kødpålæg skal altid smides ud, hvis der er mug på. Du kan ikke nøjes med at fjerne det angrebne område, da svampen kan have bredt sig til hele produktet.

Champignoner og det “hvide mycelium”

Opdager du ”hvid pels” på roden af champignoner, så fortvivl ej. Det er deres eget mycelium – svampetråde – og ikke skimmelsvamp. Du kan blot fjerne det sammen med eventuelle rester af jord.

Sundhedseffekter af skimmelsvamp

Skimmelsvampe er mikroorganismer fra naturen, der findes overalt i luften, jorden og på planter. Under de rette forhold kan de begynde at vokse i din mad. Nogle skimmelsvampe producerer svampegifte, der kan udløse allergiske reaktioner, mens andre kan være kræftfremkaldende eller skade arveanlæg.

Hvordan undgår du mug i din mad?

For at undgå mug anbefales det at:

  • Rengøre dit køleskab grundigt hver anden måned.
  • Opbevare mad i tætsluttende indpakning.
  • Undgå at røre ved maden med hænderne eller urent bestik, f.eks. når du skære ost eller spegepølse.
  • Sæt altid maden hurtigt på køl.
  • Holde køkkenredskaber og viskestykker rene og tørre.
  • Spise rester inden for 3-4 dage for at mindske risikoen for mugdannelse og madspild.

Håndtering af mad med mug

Når du opdager mug på din mad, skal du undlade at sniffe til det. Svampesporer kan give luftvejsproblemer, hvis de indåndes. Smid maden ud i en lille plastik- eller papirspose, luk den godt til og smid den i skraldespanden for at begrænse spredningen af skimmelsvamp.

Kort om mug og mad

Nogle fødevarer med mug skal smides ud, mens andre kan reddes ved at skære det angrebne område væk. Er du i tvivl, er det altid bedst at kassere maden. Ved at følge disse simple råd kan du undgå ubehagelige overraskelser og sikre, at din mad er frisk og fri for skimmelsvamp.

LÆS OGSÅ: Er dit hjem klar til vinteren? Indeklimaet kan være en udfordring

Spar på varmeregningen: Smarte tips til et varmere og billigere hjem

Læs også: Spar på varmeregningen: Smarte tips til et varmere og billigere hjem

Tilmeld dig vores nyhedsbrev