Kultur

En sjælden gæst på nattehimlen over Djursland

Efterårsferien i år byder på en helt speciel mulighed for stjernekiggere og astronomiinteresserede.

En sjælden gæst på nattehimlen over Djursland
Af Dinny Eriksen 12. oktober 2024

Kometen C/2023 A3, også kendt som Tsuchinshan–ATLAS, er på vej forbi Jorden, og fra omkring 20. oktober vil den kunne ses med det blotte øje på den nordlige halvkugle – heriblandt i Danmark. Med lidt held og godt vejr kan du måske opleve denne kosmiske gæst direkte fra hele Djursland området.

En enestående mulighed

C/2023 A3 er ikke bare hvilken som helst komet. Den stammer fra Oortskyen, der ligger helt ude i det yderste af vores solsystem. Det er hele 80.000 år siden, den sidst passerede forbi Jorden, og det betyder, at vi har med et yderst sjældent himmellegeme at gøre. Hvis alt går som planlagt, kan vi se frem til, at kometen bliver en af de lysstærkeste i nyere tid – måske endda århundredets komet.

Selvom kometen blev opdaget så sent som i januar 2023, af to separate forskerhold i Kina og USA, er det nu tid for os på den nordlige halvkugle at opleve den. Allerede fra lørdag aften vil de første se den dukke op lavt på himlen mod vest.

Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Læs også: Birthe Kjær og Hjerteforeningen hylder sundhedspersonale ved uddeling af Hjerteprisen 2025

Hvor kan du se kometen på Djursland?

For de bedste chancer for at få øje på kometen, kræver det først og fremmest en god placering med minimal lysforurening. Heldigvis byder Djursland på flere ideelle steder til stjernekiggeri. Nationalpark Mols Bjerge og Tre Høje er allerede kendt for deres fantastiske udsigter og lave lysforurening. Men der er også andre gode muligheder som Knebel Høje, der med sin høje beliggenhed giver et flot frit udsyn mod vest. Sletterhage Fyr på sydspidsen af Helgenæs er en anden god placering, langt fra byernes lys, hvor du kan opleve en storslået nattehimmel med havet som baggrund.

Desuden kan Ebeltoft Vig og Havknuden ved Grenaa være gode steder at observere kometen, da de begge ligger ud mod åbne landskaber med minimal forstyrrelse fra kunstigt lys.

I begyndelsen af efterårsferien vil det være nødvendigt at bruge et teleskop for at få øje på kometen, da den befinder sig lavt over horisonten. Efter den 20. oktober, når kometen kommer højere op på himlen, kan du være heldig at se den med det blotte øje. De bedste tidspunkter at kigge er omkring klokken 20 lige efter solnedgang, hvor kometens hale vil dukke op først, fulgt af kometkernen.

Hvad er en komet egentlig?

En komet består af en kerne af is og støv, som begynder at smelte og fordampe, når den nærmer sig solen. Det skaber den karakteristiske komethale, som altid peger væk fra solen på grund af solvinden. Halen, som vi ser lyse op på nattehimlen, er faktisk små støvpartikler og gasser, der frigøres fra kernen.

Kometer som C/2023 A3 kan bringe os tættere på vores solsystems historie, da de stammer fra de fjerneste egne af solsystemet og indeholder materiale, der er næsten uforandret siden solsystemets dannelse.

Fakta om Kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS):

  • Oprindelse: Kometen kommer fra Oortskyen, som ligger i den yderste del af solsystemet.
  • Afstand til Solen: Kometen kom tættest på Solen den 27. september 2023, hvor den var 0,39 AE (astronomiske enheder) fra Solen.
  • Afstand til Jorden: Den passerer tættest på Jorden lørdag den 14. oktober med en afstand på ca. 70 millioner kilometer (0,47 AE).
  • Opdaget: Kometen blev opdaget i januar 2023 af to separate forskerhold fra Kina og USA.
  • Synlighed: Den er synlig med teleskop fra begyndelsen af efterårsferien, og med det blotte øje fra omkring den 20. oktober.
  • Observationstidspunkt: De bedste tidspunkter er i de tidlige aftentimer omkring kl. 20, hvor den kan ses lavt mod vest.

Kort om billedet til artiklen:

NASA-astronaut Matthew Dominick fangede dette timelapse-billede af kometen C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) fra Den Internationale Rumstation, mens den kredsede 438 kilometer over det sydlige Stillehav sydøst for New Zealand kort før solopgang den 28. september 2024. På dette tidspunkt befandt kometen sig omkring 70 millioner kilometer fra Jorden.

Så pak kikkerten, og gør dig klar til at nyde en sjælden kosmisk oplevelse under Djurslands nattehimmel!

LÆS OGSÅ: Det sker der i efterårsferie i Ree Park safari

Bliv klogere på de kommende naturnationalparker den 26. marts

Læs også: Bliv klogere på de kommende naturnationalparker den 26. marts

Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com

Læs også: Mogensen’s T-shirt og ”Rumkuglen” slår alle forventninger på Lauritz.com

Tilmeld dig vores nyhedsbrev