Nyheder

Kørselsfradrag for 2025 er på plads – hvad betyder det for dig?

I 2025 står de danske pendlere over for uændrede satser for kørselsfradrag, mens benzinprisen ventes at falde. Alligevel lurer skjulte omkostninger rundt om hjørnet.

Kørselsfradrag for 2025 er på plads – hvad betyder det for dig?
Kreditering: Adobe Express
21. november 2024
Af Benedikte Jensen

Efter flere år med stigninger er der denne gang ingen stigning i vente for kørselsfradraget for 2025, oplyser Skatterådet. Fradragene fastsættes til 2,23 kroner pr. kilometer for de første 120 kilometer og 1,12 kroner pr. kilometer derudover. Dette kan ses som en stabilitet i en tid med økonomisk usikkerhed, men det skaber også frustrationer blandt pendlerne, der fortsat vil navigere udfordringerne ved faste biludgifter, som Skatterådet forventer stiger næste år. Forsikringer og vedligeholdelse er blandt de udgifter, der ventes at sætte sit præg på pendlertilværelsen.

Satser for kørselsfradrag 2025

ÅrstalKørsel 25-120 kmKørsel over 120 km
20242,23 kr./km1,12 kr./km
20252,23 kr./km1,12 kr./km

Dieselbilejere og andre omkostninger, der truer med at stige

For dieselbilejere forventes særlig økonomisk belastning med flere afgiftsstigninger i pipelinen. Samtidig advarer eksperter fra FDM om, at forsikringspriserne er steget markant, i nogle tilfælde med over 10 procent. Fradragene når heller ikke længere så langt som tidligere, med en faldende skatteværdi siden 2012, hvilket udfordrer husholdningsbudgetterne yderligere. Denne udhulning af skatteværdien skaber behov for en omvurdering af, hvor meget fradraget faktisk hjælper pendlerne i det store billede.

Frit valg mellem kollektiv og privat transport: Er det en dyr beslutning?

Skatterådets forventning om en lavere benzinpris på ca. 15,46 kroner per liter kan let opfattes som en god nyhed. Dog skal denne positive udvikling ses i lyset af stigende faste biludgifter og energipriser, der er delvist reguleret af historiske politiske aftaler som Forårspakke 2.0.

– Der er mange faktorer i spil, når satserne skal beregnes. Når udviklingen fremskrives, vil den gennemsnitlige brændstofpris falde i 2025, og bilerne forventes at køre længere på literen i 2025 end året før. På den anden side forventes det, at de faste udgifter til en bil samlet set vil stige i 2025. Når alle disse forhold lægges sammen, giver det uændrede satser for kørselsfradrag og beskedne justeringer i satserne for skattefri godtgørelse for kørsel i egen bil og på knallert og cykel, siger Skatterådets formand, Jane Bolander, i en pressemeddelelse.

Med både dieselafgifter og køretøjsvedligeholdelse i opadgående kurver er valget mellem kollektiv transport og privat bilkørsel måske ikke så simpelt, som det kan lyde. Beslutninger om transportform kan ramme pendlerbudgetterne hårdt, hvis de indrettes på forældede antagelser om omkostninger.

Satser for kørselsgodtgørelse 2025

ÅrstalKørsel 0-20.000 kmKørsel over 20.000 km
20243,79 kr./km2,23 kr./km
20253,81 kr./km2,23 kr./km

Modsat fastholdelsen af kørselsfradraget har Skatterådet besluttet at hæve kørselsgodtgørelsen for næste år – men kun med en minimal stigning på to øre for de første 20.000 kilometer. Kørselsgodtgørelsen er det beløb, man kan få af sin arbejdsgiver, hvis man stiller sin egen bil til rådighed i forbindelse med sit arbejde, og stigningen er således altså i den beskedne ende.

Shell giver en tidlig julegave til elbilister: En krone per kilowatt-time

Læs også: Shell giver en tidlig julegave til elbilister: En krone per kilowatt-time

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Biler og motor

Se flere artikler