Nyheder

Planer om biogasanlæg på Djursland tager form

I foråret 2024 har Norddjurs og Syddjurs Kommuner påbegyndt en proces for at undersøge mulighederne for at etablere et biogasanlæg på Djursland. Formålet er at skabe et videns- og beslutningsgrundlag, der kan danne basis for fremtidige beslutninger i de to kommuner.

Planer om biogasanlæg på Djursland tager form
Arkivfoto, Adobe Express
22. november 2024
Af Benedikte Jensen

Norddjurs og Syddjurs Kommuner har valgt at arbejde tæt sammen for at undersøge potentialet ved et biogasanlæg på Djursland. I denne forbindelse er der etableret en forståelsesramme, som blev godkendt den 24. april. Dette tværkommunale samarbejde har som mål at sikre en grundig og koordineret tilgang til beslutningsprocessen.

Indtil videre har tre udviklere udvist interesse for projektet, og der er planlagt flere dialogmøder med disse udviklere i slutningen af september. Udover de lokale interesser har der også været en orienteringstur til et eksisterende biogasanlæg i Horsens i september, hvor politikere og embedsfolk har kunne hente inspiration.

Offentlig involvering og fremtidige beslutninger

Borgermøder er en vigtig del af processen og blev afholdt i juni for at informere offentligheden og tage imod deres input. Disse møder giver borgere mulighed for at stille spørgsmål og få indsigt i, hvordan et biogasanlæg kan påvirke lokalsamfundet. Præsentationer fra disse møder er tilgængelige online for dem, der ikke kunne deltage.

Den kommende tid byder på flere politiske orienteringer og en endelig stillingtagen i november 2024, hvor både Kommunalbestyrelsen i Norddjurs og Byrådet i Syddjurs skal træffe selvstændige beslutninger. Det er op til de lokale politikere at vurdere, om projektet skal realiseres baseret på de fundne data og offentlighedens respons.

Mørket falder, og sygdommene stiger: Vintersæsonens udfordringer for danskernes helbred

Læs også: Mørket falder, og sygdommene stiger: Vintersæsonens udfordringer for danskernes helbred

Status og forventninger til biogasprojektet

Mens processen stadig er i den indledende fase, giver den nuværende struktur og dialog håb om en velovervejet implementering, hvis projektet godkendes. Biogas anses for at være en vigtig komponent i den grønne omstilling, da det kan reducere CO₂-udledning og gøre det muligt for Djursland at bidrage til landets miljømål.

Indtil videre forholder kommunerne sig objektive og lader sig guide af det vidensbaserede fundament, de er ved at opbygge. Dette sikrer, at eventuelle beslutninger er velovervejede og til fordel for både borgere og miljøet på Djursland.

Debat om betalte sygedage: Skal Danmark følge Spaniens eksempel?

Læs også: Debat om betalte sygedage: Skal Danmark følge Spaniens eksempel?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev