Nyheder
Bekymrende tendens omkring solariebrug
En ny rapport afslører, at mange danske unge er tidligt i gang med at bruge solarium, og det vækker bekymring hos Kræftens Bekæmpelse. Med den øgede risiko for kræft er spørgsmålet om en aldersgrænse igen aktuelt.
Rapporten om unges solarievaner afdækker, at et betydeligt antal børn og unge allerede som teenagere lægger sig under solariernes UV-stråler. Næsten syv ud af ti af de 15-25-årige brugere havde deres første solariumsoplevelse, før de fyldte 18 år. Foruroligende er det også, at næsten hver tiende bruger var under 14 år ved deres debut i solariet. Det vidner om en kultur, hvor unges sundhed bringes i fare gennem potentiel livsfarlig eksponering.
Konsekvenserne af en tidlig debut
Forskning viser en direkte forbindelse mellem solariebrug og risikoen for modermærkekræft. Risikoen stiger med op til 60 procent, hvis man benytter solarium inden for de første 35 år af sit liv. Dette understreger alvoren af en tidlig start, en risiko der kan få fatale følger for de unge, som vælger at benytte disse kunstige solstråler. Det er derfor essentielt at overveje, hvordan man kan ændre disse vaner før de bliver skæbnesvangre.
Aldersgrænse som løsning?
I Danmark diskuterer mange politiske og sundhedsfaglige aktører en aldersgrænse for solariumbrug. Erfaringer fra flere europæiske lande, hvor en sådan grænse er implementeret, viser et markant fald i antallet af unge solariebrugere. Hele 76 procent af de 15-25-årige unge i Danmark støtter initiativet om en aldersgrænse på 18 år for solariebrug.
Selvom andelen af unge solariumbrugere er faldet siden 2008, viser data fra 2023 en ny opblomstring af tendensen. 14 procent af de unge har benyttet solarium det seneste år, og derfor står debatten om lovgivningen stærkere end nogensinde.