Forbruger
Fra stenalder til middelalder: Årets arkæologiske opdagelser i Østjylland
Arkæologer fra Museum Østjylland ser tilbage på et år fyldt med spændende opdagelser og vigtige fund, der har kastet nyt lys over områdets historie. Fra forhistoriske kultanlæg til detektorfund og undersøgelser af gravhøje, har 2024 budt på mange fascinerende indsigter i fortiden. I et foredrag deler arkæologerne deres erfaringer, undersøgelser og forskning, og giver et unikt indblik i, hvordan selv de små fund kan åbne døren til en større forståelse af vores fælles fortid.
En rejse gennem fortidens mysterier
2024 har været et begivenhedsrigt år for arkæologerne på Museum Østjylland. Selvom store guldfund og bevarede moselig ikke har været på programmet, har det ikke manglet på spændende opdagelser. Fra forhistoriske kultanlæg til jernalderbopladser og detektorfund – året har budt på utallige fund, der har kastet lys over områdets fortid. Nu inviterer museets arkæologer til et foredrag, hvor de ser tilbage på de vigtigste fund og den forskning, der har formet deres arbejde i 2024.
Arkæologernes mange opdagelser i 2024
Museum Østjylland har haft det arkæologiske ansvar for udgravninger i Norddjurs, Syddjurs og Randers kommuner, og deres arbejde har kastet lys over flere fascinerende perioder af Danmarks historie. Et af årets store højdepunkter har været opdagelsen af et kultanlæg fra stenalderen på en strækning, der skulle bruges til en kommende cykelsti mellem Homå og Trustrup. Ifølge arkæolog Martin Risvig var dette fund ekstra specielt, da det gav et sjældent indblik i en tid, der ofte er svær at få øje på.
”Det er i sagens natur meget forskelligt, hvad vi finder. Men her var vi ekstra heldige og fandt et spændende kultanlæg fra stenalderen,” fortæller han.
Fra gravhøje til detektorfund
I foredraget vil der også blive delt historier om andre store fund, herunder en velbevarede gravhøj, som arkæologerne har undersøgt ved Haslund syd for Randers. Denne gravhøj, der stammer fra en tid, hvor vores forfædre dyrkede ritualer og åndelige praksisser, giver et enestående indblik i livsforståelsen fra jernalderen.
”I 2024 havde vi gang i flere forundersøgelser på tværs af hele vores område. Derfor glæder vi os også til denne aften at fortælle om den velbevarede gravhøj, som arkæologer fra museet har undersøgt ved Haslund syd for Randers,” forklarer Martin Risvig.
Et andet aspekt af arkæologiens verden, som vil blive fremhævet, er det fantastiske arbejde, der bliver gjort med detektorfund. I 2024 modtog Museum Østjylland mere end 1.000 genstande fra detektorførere, som konstant bringer nye opdagelser til museet. De mange fund fra både middelalderen og ældre perioder er som en uendelig kilde til viden om områdets historie.
Ny forskning og fremtidige udgravninger
Arkæologernes arbejde stopper dog ikke ved de fundne genstande – forskning er en væsentlig del af arbejdet. I 2024 har Museum Østjyllands forskere haft fokus på middelalderens Randers og et større projekt om stenalderen ved Ginnerup. Disse projekter har fyldt meget i årets arbejdsplaner, og de giver et unikt indblik i to afgørende perioder i lokalområdets historie.
I foredraget vil deltagerne få et kig på nogle af de spændende forskningsprojekter, som arkæologerne er i gang med. Der vil også blive set frem mod de kommende projekter i 2025, som vil tage fat på endnu flere undersøgelser af vores fælles fortid.
Arkæologernes arbejdsår 2024: En invitation til at opleve historien
Hvis du er nysgerrig på at høre mere om, hvad der har fyldt i arkæologernes arbejdsår, og hvordan de små og store fund bidrager til forståelsen af vores fælles historie, så er dette foredrag en unik mulighed. Museum Østjylland inviterer alle til at dykke ned i arkæologiens fascinerende verden og få et kig på de fund, der har gjort 2024 til et spændende år.
Foredraget finder sted i Randers den 20. februar og den 25. februar 2025. Links går til begivenhederne og billetkøb (85 kr. dog gratis for medlemmer af Museumsklubben).
Der vil blive serveret kaffe og te. Kage kan tilkøbes.
Museum Østjylland, Stemannsgade 2, 8900 Randers C
Hvad er arkæologi?
Arkæologi er studiet af menneskets fortid gennem fysiske spor, såsom bygninger, redskaber, gravsteder og andre artefakter. Det er et felt, der hjælper os med at forstå, hvordan mennesker levede, og hvordan samfund udviklede sig. Arkæologer graver i jorden og analyserer fund for at rekonstruere livsstil, tro, handel og meget mere.
Arkæologi er vigtig, fordi den giver os et indblik i vores fortid og hjælper os med at forstå, hvordan vi er blevet til, hvem vi er i dag. Det er gennem arkæologiske fund, at vi kan få en detaljeret forståelse af historien, fra de tidligste stenalderbosættelser til middelalderens storbyer.