Familie

Opvækst i kaos: Hvordan unge oplever livet med en psykisk syg forælder

At vokse op med en psykisk syg forælder kan have vidtrækkende konsekvenser for et barns trivsel. Børn i sådanne familier står ofte overfor følelsesmæssig og praktisk belastning, og de kan føle sig usete eller overbebyrdede med ansvar. Det er vigtigt at være opmærksom på, hvordan psykisk sygdom påvirker hele familien, og hvordan støtte fra både professionelle og omverdenen kan gøre en forskel. For børn og unge er det afgørende at have nogen, der kan lytte og hjælpe dem med at bearbejde deres oplevelser.

Opvækst i kaos: Hvordan unge oplever livet med en psykisk syg forælder
Foto: Canva
Af Rikke Lund 8. februar 2025

En ny podcast giver unge en stemme

Mere end 300.000 børn og unge vokser op med en forælder, der lider af psykisk sygdom. Mange af dem oplever kaotiske hjemmeliv, hvor psykiske lidelser sætter en enorm belastning på både børns og forældres hverdag. I en ny podcast deler to unge kvinder, Signe (22) og Marie (18), deres oplevelser og indsigter om at vokse op med psykisk sygdom i hjemmet. De håber, at deres historier kan hjælpe andre unge, der står i samme situation.

Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Læs også: Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Signe og Maries oplevelser af kaos og håb

Signe og Marie har begge haft en barndom præget af udfordringer. Mens Signe har et relativt godt forhold til sin mor i dag, fortæller hun om en barndom fyldt med flytninger, manglende madlavning og et hjem, der ofte var præget af uro. Marie har for nylig taget skridt til at ændre sin situation ved at lade sig adoptere, og hun beskriver en opvækst, hvor hun følte sig uset og alene. Begge deler, hvordan de lærte at leve med psykisk sygdom som en konstant del af hverdagen og den smerte, der følger med det.

Kaoset i hjemmet og konsekvenserne af det

Signe beskriver sin barndom som “kaotisk,” og det er et ord, der rummer mange betydninger. Der har været tidspunkter, hvor hun og hendes søster måtte flygte midt om natten for at undgå vold og ubehag.
I perioder boede Signe hos sin mors veninde for at få et pust af normalitet.
Begge kvinder fortæller, hvordan de lærte at skjule problemerne for omverdenen. “Man vil jo ikke fjernes fra sine forældre,” siger Marie om, hvordan hun og hendes søster lærte at dække over problemerne, når kommunen var på besøg.

En ny tilgang til samtaler og støtte til børnene

Både Signe og Marie understreger, at det er altafgørende for børn i denne situation at have nogen at tale med. De deler et ønske om, at flere voksne tager sig tid til at spørge ind til, hvordan børnene virkelig har det – og at de er villige til at lytte. De betoner, at det ikke handler om at få en “rigtig” historie fra barnet, men om at skabe et trygt rum, hvor barnet føler sig set og forstået. “Børn lyver ikke om det derhjemme,” siger de begge og opfordrer voksne til at være opmærksomme på de signaler, der måske ikke altid bliver sagt højt.

Podcasten åbner op for mere forståelse

I podcasten Psykisk sygdom i familien – ung til ung fortæller Signe og Marie deres historier, og de håber at kunne skabe opmærksomhed omkring de udfordringer, børn og unge står overfor, når de vokser op med psykisk syge forældre. De opfordrer både samfundet og professionelle til at blive bedre til at lytte og støtte børnene, der ofte føler sig ensomme i deres oplevelser. Podcasten giver et unikt indblik i deres liv og de ofte usynlige konsekvenser af at leve i et hjem præget af psykisk sygdom.

Hør hele samtalen i podcasten

I podcasten kan du høre Signe og Maries ærlige fortællinger om livet med psykisk sygdom i hjemmet. Derudover kan du finde episoder, der giver mere viden og praktiske råd om, hvordan både familier og fagfolk kan støtte børn i denne svære situation. Podcasten kan lyttes på Kombus hjemmeside eller på Spotify.

Støtte til unge i lignende situationer

Psykiatrifonden tilbyder onlinegrupper for unge i alderen 15-25 år, der har en forælder med psykisk sygdom. Disse grupper er et trygt sted, hvor unge kan finde støtte og dele deres oplevelser med andre, der forstår deres situation.

Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Læs også: Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden

Læs også: Kampen for dansk frugt og grønt: 31 aktører går sammen om fremtiden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev