Forbruger

Unge lærere forlader folkeskolen hurtigere: CEPOS afslører bekymrende tendens

Der er store geografiske forskelle, når det gælder lærerudskiftning i de danske folkeskoler. En ny analyse fra CEPOS viser, at især unge lærere forlader deres job hurtigt, mens deres ældre kollegaer bliver længere i systemet. Analysen peger også på, at visse kommuner og regioner er mere ramt af høj udskiftning end andre.

Unge lærere forlader folkeskolen hurtigere: CEPOS afslører bekymrende tendens
Foto: Canva
Af Rikke Lund 14. februar 2025

Højere udskiftning blandt unge lærere

Den nyeste analyse fra CEPOS afslører, at den gennemsnitlige årlige lærerudskiftning i Danmark er på 12,3 procent. Men blandt lærere i aldersgruppen 20-30 år er tallet højere. Ifølge Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS, er det et problem, da det viser, at de yngre lærere har en tendens til at forlade skolerne hurtigere end de ældre.

”Derfor er det afgørende, at vi ser nærmere på, hvordan skolerne kan blive bedre til at fastholde de unge lærere,” påpeger Karsten Bo Larsen. Dette understreger behovet for at finde løsninger på, hvordan man kan skabe et bedre arbejdsmiljø, der kan fastholde de yngre lærere i systemet.

Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige

Læs også: Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige

Geografiske forskelle i udskiftningen

Analysen viser også, at der er markante forskelle mellem landets regioner. Lærerudskiftningen er højest i Region Hovedstaden, mens de andre regioner som Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark oplever en lavere udskiftning. Høje-Taastrup Kommune topper listen med en udskiftning på 21,0 procent, mens Skive er den kommune med den laveste udskiftning på 7,2 procent.

”En høj udskiftning blandt lærerne er en bekymrende tendens. Det er ressourcekrævende, når skolerne skal rekruttere nye lærere, og det går ofte ud over stabiliteten i undervisningen og elevernes læring,” siger Karsten Bo Larsen.

Hvordan kan kommuner med lav udskiftning hjælpe?

For at forbedre situationen er anbefalingen, at kommunerne med høj lærerudskiftning undersøger, hvad de kommuner, der klarer sig bedre, gør anderledes. At finde årsagerne til høj eller lav udskiftning kan hjælpe med at implementere løsninger, der kan mindske udskiftningen i de mest ramte områder.

Friskoler klarer sig bedre

En anden interessant oplysning i CEPOS-analysen er, at de frie grundskoler (friskoler og private skoler) generelt har en lavere udskiftning blandt lærerne end de kommunale folkeskoler. Ifølge analysen kan forskellene i organisering, styring og ledelse på friskolerne være med til at forklare, hvorfor lærerne på disse skoler bliver længere.

”De frie grundskoler adskiller sig fra folkeskolerne med hensyn til organisering, styring, ledelse mv. Derfor vil det være oplagt at undersøge nærmere, om det kan være årsagen til, at de frie grundskoler har en lavere lærerudskiftning end folkeskolerne,” lyder det fra Karsten Bo Larsen.

Sundhedssystemet opnår milepæl: Ventetiderne er blevet halveret

Læs også: Sundhedssystemet opnår milepæl: Ventetiderne er blevet halveret

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Læs også: Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev