Familie

OL-stjerne bliver ambassadør for Psykiatrifonden: Vil støtte andre med psykiske udfordringer

Anders Lind er en af Danmarks bedste bordtennisspillere med flere internationale topresultater. Han har autisme, og efter han er begyndt at tale højt om at leve med en psykiatrisk diagnose, har mange unge og forældre søgt råd hos ham. Nu bliver han ambassadør for Psykiatrifonden, så han kan hjælpe endnu flere.

OL-stjerne bliver ambassadør for Psykiatrifonden: Vil støtte andre med psykiske udfordringer
Foto: Sara Gangsted / Psykiatrifonden
Af Nanna Madsen 27. februar 2025

Deler sine erfaringer for at hjælpe andre 

Anders Lind har trods sine kun 26 år opnået stor succes som bordtennisspiller, men det er ikke kun på banen, han gør en forskel. Han har erfaret, at det har stor betydning af tale højt om psykisk sygdom, efter han er begyndt at dele ud af sit liv med autisme. 

I et interview forklarer han: “Hvis man ikke er åben og ærlig, så er man jo ikke sig selv. Det er noget af det vigtigste i hele verden, at man tør sige det, som man synes er rigtigt.” 

Anders Lind har valgt at blive ambassadør for Psykiatrifonden, hvor han kan gøre en forskel for endnu flere, der har psykisk sygdom tæt inde på livet.  

“Alle har brug for, at nogen viser, at de er interesserede i dem. De har ikke nødvendigvis brug for en rollemodel; de har bare brug for at vide, at der er en, som ved, hvordan det er at være dem,” siger Anders Lind. 

Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Læs også: Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Psykiatrifondens støtte til de psykisk udfordrede 

Psykiatrifonden, der tilbyder rådgivning til personer med psykiske sygdomme, har mærket en stigende efterspørgsel efter hjælp.  

Liza Johnson, psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning, udtaler: “Anders Linds opbakning betyder rigtig meget, da det er præcis det, vi selv arbejder for hver eneste dag – at hjælpe så mange med psykisk sygdom inde på livet som muligt i tide. I 2024 havde vi knap 25.000 samtaler. Det er rigtig mange mennesker, der alle søger hjælp, og det tal har været stigende de seneste år. Det understreger, hvor vigtigt det her område er.”

Anders Linds 7 gode råd 

  • Bliv klog på dig selv og vær dig selv – find ud af, hvordan din diagnose ser ud for dig, og accepter de hensyn, du har brug for. Du er god nok, som du er. 
  • Øv dig på de svære ting, fx sociale situationer, så du er forberedt på, hvordan du vil reagere. Øvelse gør mester. 
  • Struktur og disciplin kan være vanskeligt, men hvis du har brug for det for at trives, så tillad dig selv at øve dig på at få mere af det ind i hverdagen. 
  • Det er okay at have udfordringer. Skub dig selv langsomt, og husk, at fejl er en del af processen. 
  • Søvn er vigtig. En god nats søvn er den bedste måde at forbedre alt på, både fysisk og mentalt. Hvis du har svært ved at falde i søvn, anbefaler Anders Lind, at du slukker computer, fjernsyn og telefon mindst en halv time, inden du går i seng. 
  • Restitution er ekstra vigtig. Husk at tage pauser og give dig selv tid til at lade op, især efter sociale situationer. 
  • Tal med andre om det, der er svært. Du vil opdage, at mange gerne vil hjælpe. 

Med sine råd og sin åbenhed håber Anders Lind at gøre en forskel for dem, der lever med psykiske udfordringer, og han understreger, at man ikke er alene i sin kamp. 

Kilde: Ritzau

Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Læs også: Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Læs også: Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev