Forbruger
Kvinder tager stadig oftere fri for at passe syge børn – selvom mændenes fravær stiger
Ny analyse afslører, at kvinder stadig er dem, der oftest tager fri for at passe deres syge børn.
Kvindernes fravær er fortsat markant højere end mændenes
En ny analyse viser, at kvinder i 2023 gennemsnitligt har 58 procent mere fravær i forbindelse med børns sygdom sammenlignet med mænd. Det betyder, at kvinder i gennemsnit tager 0,68 fraværsdage per fuldtidsansat, mens mændene kun har 0,43 dage. Det er en tendens, der ikke har ændret sig nævneværdigt siden 2015, hvilket understreger, at kvinder fortsat tager det primære ansvar for omsorgen, når børnene er syge.
Så trods en lille stigning i mændenes fravær på området, er det stadig kvinderne, der dominerer den opgave. Denne tendens er undersøgelsen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) en påmindelse om de vedvarende kønsforskel, der stadig præger arbejdsmarkedet.
Emilie Damm Klarskov, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, påpeger, at det kan skyldes både strukturelle og kulturelle faktorer i familierne. “Det er oftere kvinderne der bliver hjemme, når børnene er syge. Man skal indrette sig i den enkelte familie, som man ønsker, men der kan også ligge nogle mere usynlige strukturelle og kulturelle årsager bag den store forskel,” siger hun.
Foto: Adobe
En økonomisk skævvridning kan være på spil
Denne ulighed i fraværet kan få økonomiske konsekvenser. Når kvinder tager flere fraværsdage, kan det føre til lavere løn, som i sidste ende også påvirker deres pension. “Det kan være med til, at kvinderne bliver set som mindre attraktiv arbejdskraft, der aflønnes lavere,” forklarer Emilie Damm Klarskov.
Det er en problematik, der ikke kun har konsekvenser på kort sigt, men også på lang sigt. En lavere indkomst betyder lavere indbetalinger til pensionen, og det påvirker kvinders økonomi på lang sigt.
Mændenes fravær er dog steget
Selvom kvinderne stadig er de primære omsorgspersoner, er mændenes fravær steget. I 2023 er mændene blevet bedre til at dele ansvaret, og specielt faglærte mænd har set et mærkbart løft i deres fravær. Dette er en udvikling, der måske skyldes indførelsen af øremærket barsel, som har gjort familierne mere opmærksomme på en mere ligelig fordeling af omsorgsopgaverne.
Emilie Damm Klarskov bemærker, at denne ændring kan ses som et skridt i den rigtige retning: “Det lyder i hvert fald som en win-win-win for både mor, far og børn,” siger hun.
De uddannelsesrelaterede forskelle i fraværet
En anden interessant tendens er, at kvinder med længere uddannelser er dem, der oftest tager fravær for at passe syge børn. Hos mændene er det især de faglærte, der i stigende grad bliver hjemme. Forskellen i fravær er dog stadig markant, og meget tyder på, at der stadig er en lang vej at gå, før der kan opnås ligestilling på området.