Familie

Elitefodbold og uddannelse skal gå hånd i hånd

Hvis unge elitefodboldtalenter skal have succes med et såkaldt dual career-forløb, hvor både uddannelse og sport prioriteres, kræver det et tættere samarbejde mellem klubber og uddannelsesinstitutioner, konkluderer studielektor Kristian Raun Thomsen fra Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Elitefodbold og uddannelse skal gå hånd i hånd
Foto: Adobe Express
Af Nanna Madsen 10. marts 2025

Balance mellem sport og skole 

Hvordan kan unge elitefodboldtalenter kombinere sporten med en uddannelse uden at gå på kompromis med nogen af delene? En ny artikel fra Aarhus Universitet understreger behovet for et tættere samarbejde mellem fodboldklubber og uddannelsesinstitutioner for at sikre de unges fremtid – både på og uden for banen. 

For mange unge fodboldspillere er drømmen om en professionel karriere et altoverskyggende mål. Men statistikken er ubarmhjertig, og kun en lille andel af dem opnår en kontrakt på højeste niveau. Derfor er det afgørende, at uddannelse og sport ikke bliver hinandens modpoler, men derimod integreres i en fælles strategi, siger studielektor Kristian Raun Thomsen fra Idrætsvidenskab på Aarhus Universitet: 

”De unge, som er engageret i både elitefodbold og i gang med fx en gymnasieuddannelse, har behov for, at de to verdener ikke bliver modpoler, som hiver i dem fra hver deres side. Derfor er det vigtigt, at uddannelse og klub samarbejder og forstår, hvilke værdier de hver især er rundet af, så de sammen kan sikre, at de unge talenter får fleksibiliteten til at være både elitesportsudøver og studerende.” 

Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Læs også: Psykiatrifonden slår alarm: Giv børn og unge ret til behandling under udredning

Risikoen ved ensidigt fokus på sporten 

Eliteidræt er krævende, og når gymnasietiden nærmer sig, står de unge ofte over for et afgørende valg. Træningslejre, kampe og fysiske krav kolliderer med lektier og eksamener, og for mange ender skolegangen med at blive nedprioriteret. Ifølge Kristian Raun Thomsen er denne problemstilling særligt fremtrædende i fodbold: 

”Det er unge mennesker, der står lige foran den ultimative drøm, som de helt bogstaveligt har lagt blod, sved og tårer i siden de var små. Guldrandede kontrakter og millionindtægter til 18-årige fodbolddrenge er ikke et særsyn, og det er derfor ikke overraskende, at de fristes til at satse enstrenget på sporten. Her adskiller fodbolden sig fra al anden sport grundet voldsomme økonomier og en enorm mediebevågenhed.” 

Han påpeger, at uden et velfungerende dual career-system risikerer mange at stå uden både en fodboldkarriere og en uddannelse. 

Behovet for en kulturændring 

En bæredygtig løsning kræver en dybere forståelse mellem klubber og skoler. Kristian Raun Thomsen mener, at begge parter skal tage et større ansvar for talenternes helhedsudvikling: ”Hvis vi skal lykkes med at udleve ideen om dual career til fulde og løfte vores talenter til nye højder akademisk såvel som sportsligt, så skal lærere vide, hvornår sporten skal prioriteres og hvorfor – og klubbens trænerstab skal være bevidst om, hvornår der skal frigives tid til læsning, eksamensforberedelse eller studieture.” 

Tilgangen til dual career skal gås efter i sømmene, siger Kristian Raun Thomsen: ”Hvis ellers idealet om dual career skal afspejle praksis, er det essentielt for fodboldtalenterne, at vi bygger et system omkring dem, som kan hjælpe og støtte dem til både at udleve den sportslige drøm og få en god og relevant uddannelse. Det kræver en mere ambitiøs indsats, og helt konkret et tættere samarbejde mellem særligt lærere og trænere. Det ser vi for sjældent i dag, og det betyder ofte, at især skolegangen bliver nedprioriteret, og det kan få konsekvenser senere.” 

Han understreger, at det ikke nødvendigvis kræver store justeringer, men i højere grad en kulturændring, hvor både skoler og klubber respekterer hinandens perspektiver. ”Klubberne investerer massivt i unge talenter, og udsigten til medieeksponering og transferindtægter kan måske skygge for, hvor vigtigt det er også at få klædt de unge på til en fremtid uden for fodboldbanen. Det kræver en kulturændring i klubberne at anerkende og tage det ansvar. Men det kræver også, at uddannelsesinstitutionerne anerkender, at eliteidræt er en legitim karrierevej, som kræver fleksibilitet hos dem.” 

Ifølge forskeren er det netop denne fleksibilitet og gensidige forståelse, der kan sikre, at unge fodboldtalenter får de bedste forudsætninger for både en sportslig og akademisk fremtid. 

Kilde: Ritzau

Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Læs også: Håb i Psykiatrien: Får 4,5 mio. kr. til at udvide indsatsen med frivillige på psykiatriske afdelinger

Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Læs også: Danskerne tvivler på varslingssystemer for ekstremt vejr: Nordjyderne mest trygge

Tilmeld dig vores nyhedsbrev