Forbruger

Bakteriebombe: Halvdelen af danskerne vasker ikke drikkedunken

Over halvdelen af danskerne vasker deres drikkedunk for sjældent, og det kan føre til bakterieproblemer. Læs hvad eksperten siger, og hvordan du undgår uønskede bakterier.

Bakteriebombe: Halvdelen af danskerne vasker ikke drikkedunken
Foto: Canva
Af Rikke Lund 11. marts 2025

Hver anden dansk drikker af en bakteriebombe

En ny undersøgelse afslører, at mange danskere glemmer at vaske deres drikkedunk regelmæssigt, og det kan have store konsekvenser for sundheden. Ifølge Mette Glad, fagchef for sundhed hos Gjensidige, er det en stor risiko at bruge sin drikkedunk uden at rense den ordentligt.

Undersøgelsen, som blev gennemført af YouGov for Gjensidige i februar 2025, omfattede 580 danskere over 18 år. Den viser et klart billede af, at mange danskere ikke tager hensyn til den nødvendige rengøring af deres drikkedunk.

Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid solfaktor 30 og drop solariet

Læs også: Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid solfaktor 30 og drop solariet

Drikkedunkens bakteriefælde

I takt med at flere danskere vælger genanvendelige drikkedunke frem for engangsplastik, stiger risikoen for, at bakterier vokser på dem. Undersøgelser viser, at 45 % vasker deres drikkedunk én gang om ugen, men 20 % vasker den sjældnere end dette – nogle kun én gang om måneden. Det er ikke nok til at forhindre bakterievækst.

Gjensidiges drikkedunk undersoegelse
(foto: Via Ritzau / YouGov / Gjensidige)

Hvorfor er det farligt at bruge en beskidt drikkedunk?

Mette Glad forklarer, at bakterier overføres fra munden til drikkedunken, hver gang vi drikker. Denne kontinuerlige overførsel af bakterier kan føre til en opbygning af såkaldt biofilm, en sammenhængende bakteriekultur, som trives på overflader, vi ofte rører ved. Biofilmen kan vokse og medføre sygdomme, hvis den ikke vaskes væk.

Eksperten opfordrer til daglig rengøring

For at undgå bakterier anbefales det at vaske drikkedunken dagligt – præcis som man vasker sit glas eller kaffekrus. Mette Glad understreger, at en simpel håndvask med varmt vand og opvaskemiddel er nok til at fjerne bakterierne og sikre, at din drikkedunk forbliver sikker at bruge.

Flere danskere pusler med flytteplaner i 2025: Ny undersøgelse viser stigning i boligskift

Læs også: Flere danskere pusler med flytteplaner i 2025: Ny undersøgelse viser stigning i boligskift

Danmarks Overshoot Day 2025: Dagen, hvor vi har opbrugt vores naturressourcer

Læs også: Danmarks Overshoot Day 2025: Dagen, hvor vi har opbrugt vores naturressourcer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev