Forbruger

Flere ansøgere til HF og Pre-IB: Hvordan ansøgerne har fordelt sig på ungdomsuddannelserne i 2025

Antallet af ansøgere til ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland er nu offentliggjort, og det viser, hvordan unge har valgt deres fremtidige uddannelsesveje. Fra stabil interesse til ændringer i søgemønstre, giver tallene et indblik i, hvor de unge i regionen helst vil studere.

Flere ansøgere til HF og Pre-IB: Hvordan ansøgerne har fordelt sig på ungdomsuddannelserne i 2025
Interessen for ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland for 2025 er nu opgjort. Se udviklingen for de forskellige uddannelser, og hvilke tendenser der præger dette år (foto: Region Midtjylland)
Af Rikke Lund 11. marts 2025

Ansøgerne fordeler sig på de videregående uddannelser i Region Midtjylland

De seneste ansøgertal for ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland for 2025 viser en spændende udvikling i ansøgerfordelingen. Tallene afslører, hvordan unge i regionen har valgt deres fremtidige uddannelser på STX, HHX, HTX, HF og Pre-IB.

I modsætning til tidligere år, hvor ansøgerne var i konstant vækst, ses der i år et fald i ansøgerne til de fleste uddannelser, hvilket hænger sammen med den faldende størrelse på de unge årgange. Dog er der undtagelser, som blandt andet HF og Pre-IB, der har set en stigning.

Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige

Læs også: Forbrugerombudsmanden advarer: Digitale p-afgifter kan være ulovlige

Ansøgerfordelingen for 2025

  • STX: 5.469 ansøgere (mod 5.511 i 2024 og 5.441 i 2023)
  • HHX: 3.332 ansøgere (mod 3.572 i 2024 og 3.159 i 2023)
  • HTX: 714 ansøgere (mod 784 i 2024 og 893 i 2023)
  • HF: 1.930 ansøgere (mod 1.922 i 2024 og 1.999 i 2023)
  • Pre-IB: 341 ansøgere (mod 335 i 2024 og 260 i 2023)

Samlet set er det tydeligt, at STX og HF fastholder en stabil søgning. For HHX ses en nedgang i ansøgertallet i forhold til 2024, men en stigning sammenlignet med tidligere år. Derimod er HTX fortsat udfordret med et faldende antal ansøgere.

En god nyhed for mindre gymnasier

En bemærkelsesværdig positiv tendens er, at flere mindre gymnasier, som tidligere har kæmpet med lave ansøgertal, nu oplever en stigning i antallet af ansøgere. Det er blevet bemærket som et positivt skridt mod at sikre uddannelsesmuligheder i de mindre byer og sikre, at unge ikke skal rejse langt for at få adgang til et gymnasium.

“Det er meget positivt, at vi ser øget interesse for gymnasier i yderområderne. Det er vigtigt, at alle unge har adgang til et stærkt uddannelsestilbud tæt på deres bopæl,” siger Bent B. Graversen, formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Midtjylland.

En ny måde at fordele ansøgere på

For tredje år i træk har Børne- og Undervisningsministeriet anvendt en algoritme til at fordele ansøgerne til gymnasierne. Systemet tager højde for ansøgernes præferencer samt transporttiden mellem bopæl og gymnasium, med en maksimal transporttid på 45 minutter. Den endelige kapacitet bliver først offentliggjort den 24. april 2025, og der er mulighed for, at ministeriet kan justere antallet af pladser på visse gymnasier.

Fremtiden for ungdomsuddannelserne i Region Midtjylland

Alt i alt viser tallene, at 95,5 % af ansøgerne får opfyldt deres førsteprioritet. Dog er der stadig en vis usikkerhed, da Børne- og Undervisningsministeriet endnu ikke har meldt den endelige kapacitet ud, og det kan betyde, at flere ansøgere får mulighed for at blive optaget på deres ønskede gymnasium.

Sundhedssystemet opnår milepæl: Ventetiderne er blevet halveret

Læs også: Sundhedssystemet opnår milepæl: Ventetiderne er blevet halveret

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Læs også: Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Tilmeld dig vores nyhedsbrev