Erhverv
Forsvaret ansætter flere civile end soldater: En udvikling i rekrutteringen
I de seneste år har Forsvaret ændret kurs med flere civile ansættelser end militært personel. Hvad betyder det for fremtiden?
Antallet af civile ansættelser stiger
Fra 2021 til 2024 har Forsvaret ansat i alt 2400 civile medarbejdere, mens kun 800 af de nyansatte har været militært personel. Denne udvikling, der stammer fra data fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse, har ført til bekymringer og spørgsmål om Forsvarets fremtidige bemanding.
En langvarig udvikling
Tallene bekræfter, hvad der har været en langsigtet trend i Forsvarets ansættelser de sidste ti år: flere civile og færre militære medarbejdere. Dette har ført til, at flere opgaver, der tidligere blev udført af eksterne selskaber, nu håndteres internt i Forsvaret. Eksempelvis blev en række opgaver, som rengøring og kantinedrift på kasernerne, overtaget efter en opsigelse af kontrakten med ISS i 2022.
Troels Lund Poulsen om myten
Selvom der er sket en markant stigning i antallet af civile ansættelser, påpeger forsvarsminister Troels Lund Poulsen, at Forsvaret fortsat formår at rekruttere soldater. Han afviser den opfattelse, der blev fremsat i medierne tidligere, om at mange medarbejdere forlader Forsvaret. Ifølge ministeren har Forsvaret været i stand til at opretholde sin soldaterrekruttering.
Civile ansættelser – en nødvendighed for drift
En stor del af de 2400 civile, der er ansat i Forsvaret fra 2021 til 2024, har været tilknyttet opgaver relateret til drift og vedligeholdelse, som tidligere blev outsourcet til ISS. 1300 af de civile medarbejdere er direkte involveret i de opgaver, der nu varetages af Forsvaret selv. Dette har blandt andet resulteret i, at der er blevet ansat flere specialarbejdere, køkkenpersonale og rengøringsassistenter.
Desuden dækker de civile ansættelser også andre områder som mekanikere og it-specialister, der er nødvendige for at understøtte Forsvarets teknologiske og operationelle behov.
Fremtiden for rekruttering og fastholdelse
I et forsøg på at fastholde og rekruttere flere soldater, indgik Forsvarskommandoen i begyndelsen af marts en aftale på 2,2 milliarder kroner med to fagforeninger om efteruddannelse af Forsvarets ansatte. Denne aftale er en del af en politisk plan om at forbedre Forsvarets bemanding og arbejdsvilkår, hvilket er blevet anerkendt som en nødvendighed for at sikre Forsvarets fremtid.
Forsvarets kommende udfordringer
Selvom den civile ansættelsespolitik har hjulpet med at sikre operationel stabilitet, står Forsvaret stadig overfor den udfordring at rekruttere og fastholde soldater, som det på længere sigt har brug for. Den nye efteruddannelsesaftale og de vedvarende rekrutteringsinitiativer vil spille en central rolle i, hvordan Forsvaret tilpasser sig fremtidens behov.