Erhverv

Kør sammen, spar penge og skån miljøet: Region Midtjylland lancerer nyt samkørselsinitiativ

Forårssæsonen i Region Midtjylland byder på en styrket indsats for samkørsel, der sigter mod at mindske trafik og trængsel. Regionens medarbejdere opfordres til at dele bilerne for at reducere både klimaaftryk og bilkøer.

Kør sammen, spar penge og skån miljøet: Region Midtjylland lancerer nyt samkørselsinitiativ
Foto: Region Midtjylland
Af Rikke Lund 12. marts 2025

Flere skal køre sammen i Region Midtjylland

Samkørsel er blevet et centralt emne i Region Midtjylland, hvor man nu fokuserer på at gøre det lettere for medarbejderne at køre sammen. Med mange medarbejdere og travle veje, som ofte er fyldt med biler kun med én person, er samkørsel en oplagt løsning på både trængsel og klimaudfordringer.

Med over 30.000 ansatte har Region Midtjylland et stort potentiale for at mindske trængslen, og derfor har de sat gang i et projekt, som skal få flere medarbejdere til at samkøre til og fra arbejde. Det første mål er at engagere ansatte ved de større hospitaler og regionshuse i Gødstrup og Aarhus, hvor der er størst potentiale for at ændre vaner.

Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Læs også: Kritisk truet ål: Regeringens planer om fortsat fiskeri møder modstand fra miljøforkæmpere

Samkørsel på arbejdspladserne: Et vigtigt skridt

Undersøgelser viser, at en stor del af regionens medarbejdere kører alene i bil. På Regionshospitalet Gødstrup er det hele 66 procent, mens 47 procent af de ansatte på Aarhus Universitetshospital gør det samme. Denne kørsel bidrager til lange køer og trængsel, som både belaster infrastrukturen og øger klimaaftrykket. Samkørsel kan derfor være en effektiv måde at forbedre både trafikken og miljøet.

For at gøre samkørsel mere attraktivt har regionen indgået samarbejde med samkørsels-appen NaboGo, der gør det lettere for medarbejdere at finde hinanden og dele bilerne. Målet er at skabe en mere bæredygtig og social arbejdsplads, hvor medarbejderne kan dele turene til og fra arbejde.

Adfærdspsykologi: Skab nye vaner

En af de største udfordringer ved samkørsel er at ændre folks vaner. Ifølge adfærdspsykolog Annemette Staal er det svært for mange at bryde den vante rutine, selvom de ønsker at være mere miljøvenlige. “Samkørsel opleves ofte som mindre fleksibelt end at tage bilen alene. Det kræver planlægning, og mange ser bilturen som et pusterum i en travl hverdag,” siger hun.

Ved hjælp af nudging og adfærdsdesign arbejder Region Midtjylland på at fjerne de små barrierer, der gør samkørsel mindre attraktivt. Små tiltag som påmindelser eller apps, der gør det lettere at finde en samkører, kan hjælpe med at ændre vanerne.

Startskuddet på samkørsel: Gødstrup i front

Det første skridt i samkørselsprojektet sker på Regionshospitalet Gødstrup den 18. marts, hvor medarbejderne kan få information om de nye muligheder for at samkøre. Det er håbet, at denne indsats vil sprede sig til flere arbejdspladser i regionen, og at flere vil vælge samkørsel som en del af deres daglige pendling.

Jens Guldborg, læge ved Regionspsykiatrien Gødstrup, understøtter projektet. “Det er et enormt dejligt tiltag. Det er godt både for miljøet og for at bringe folk sammen,” siger han. Han håber, at flere vil opdage fordelene ved at dele turen med kollegaer.

Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Læs også: Hemmelig frøbank beskytter Nordens madforsyning – minister vil styrke samarbejdet

Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid

Læs også: Kulforbruget falder drastisk i Danmark: En milepæl mod en grønnere fremtid

Tilmeld dig vores nyhedsbrev