Erhverv
Pantsystemet i Danmark slår rekorder: 99,7 procent genanvendes i et lukket kredsløb
Danmark er i verdensklasse, når det gælder genanvendelse af flasker og dåser. Med en rekordhøj returprocent og effektiv genanvendelse sparer systemet både ressourcer og CO2.
Effektiv genanvendelse i verdensklasse
Danmarks pantsystem er blandt de bedste i verden. Årsrapporten fra Dansk Retursystem afslører, at hele 99,7 procent af de pantede flasker og dåser bliver genanvendt til nye, hvilket sikrer et lukket kredsløb og en optimal kvalitet af materialerne. Det er en markant stigning på næsten 4 procentpoint fra året før, og denne succes skyldes blandt andet en stigning i antallet af returflasker, både glas og plast, som danske forbrugere afleverer.
Foto: Ty Strange / Dansk Retursystem / Via Ritzau
Danskerne panter mere end nogensinde før
I 2024 kom hele 2,1 milliarder flasker og dåser retur i pantsystemet, hvilket svarer til, at hver dansker afleverede en flaske eller dåse om dagen. Med en returprocent på 93 procent placerer Danmark sig blandt de absolut bedste lande i verden til at få emballage retur til genanvendelse. Danskernes dedikation til pant giver et stærkt bidrag til cirkulær økonomi, som gavner både miljø og klima.
Pantsystemets positive miljøpåvirkning
Ved at genanvende disse 2,1 milliarder flasker og dåser blev udledningen af 234.000 tons CO2 sparet. Det er en markant reduktion i forhold til produktionen af nye flasker og dåser, og samtidig sparer man på jordens naturlige ressourcer. Pantsystemet gør dermed en væsentlig forskel for både klimaet og miljøet.
Et stærkt samarbejde skaber verdens bedste pantsystem
Dansk Retursystem, der driver pantsystemet, arbejder tæt sammen med forbrugerne, producenterne og genanvendelsesanlæggene. Denne tætte opbakning er med til at sikre, at materialerne genanvendes til nye flasker og dåser, der kan benyttes i den cirkulære økonomi. Ifølge Kasper A. Schmidt, adm. direktør for Dansk Retursystem, er samarbejdet en af nøglerne til systemets succes.
Foto: Ty Strange / Dansk Retursystem / Via Ritzau