Erhverv

Cirkulære løsninger: Fremtidens konkurrencefordel for danske virksomheder

Danske virksomheder går glip af store forretningsmuligheder ved ikke at udnytte potentialet i cirkulære forretningsmodeller. Et nyt projekt har til formål at hjælpe virksomheder med at tage skridtet mod en mere bæredygtig og konkurrencedygtig fremtid.

Cirkulære løsninger: Fremtidens konkurrencefordel for danske virksomheder
Foto: Adobe
Af Rikke Lund 14. marts 2025

Styrk din forretning med cirkulære løsninger

Mange danske virksomheder står i dag i en situation, hvor bæredygtighed og cirkulær økonomi kun er et ambition, der endnu ikke er blevet til virkelighed. Det er der dog nu hjælp til at ændre på. Et ambitiøst projekt, Cirkulær forretning – realisering af cirkulære løsninger, har til formål at støtte danske virksomheder i at udvikle og implementere cirkulære løsninger, der kan være med til at styrke deres konkurrenceevne.

Cirkulær økonomi handler om at skabe forretningsmodeller, der fokuserer på at genbruge materialer og produkter, forlænge produkters levetid og reducere forbruget af nye ressourcer. Det kan være en afgørende del af fremtidens erhvervsliv, og danske virksomheder har store muligheder for at drage fordel af denne udvikling.

Udenlandsk arbejdskraft slår rekord: Bidrager med 361 milliarder kroner til Danmarks økonomi

Læs også: Udenlandsk arbejdskraft slår rekord: Bidrager med 361 milliarder kroner til Danmarks økonomi

Cirkulær økonomi som nøgle til fremtidens konkurrenceevne

Anders Ziegler Kusk, programansvarlig for bæredygtig produktion i Industriens Fond, understreger vigtigheden af cirkulær økonomi som en nødvendighed for virksomhedernes konkurrenceevne. Han forklarer:
“Cirkulær økonomi er en uundgåelig del af fremtidens konkurrenceevne. Med cirkulære løsninger kan man reducere omkostninger, åbne nye markeder og styrke relationerne til både kunder og leverandører. Det er afgørende, at danske virksomheder griber denne mulighed, så de kan stå stærkt i en verden, hvor efterspørgslen på bæredygtige løsninger vokser.”

Danske virksomheder har et stort potentiale for at skabe værdi gennem cirkulær økonomi. I modsætning til mange andre lande er den danske økonomi stadig langt fra at udnytte de cirkulære muligheder fuldt ud. Ved at genbruge materialer og forlænge levetiden på produkter kan virksomheder både reducere omkostninger og få adgang til nye markeder. Det handler blandt andet om at udvikle løsninger, der muliggør reparation og vedligehold af produkter, genbrug af komponenter og genanvendelse af materialer.

Virksomhederne får skræddersyet hjælp

Mange virksomheder oplever, at det kan være svært at komme i gang med de cirkulære løsninger, selv når ideerne er gode. Projektet Cirkulær forretning tilbyder intensivt støtte, hvor virksomheder kan få hjælp til at udvikle og implementere løsninger i deres daglige drift. Emil Sunesen, sektionsleder ved Teknologisk Institut, forklarer:
“Vi tager udgangspunkt i virksomhedernes behov og hjælper dem med at skabe reelle forandringer i deres daglige drift. Forløbene er intensive og hjælper dem med at udvikle, teste og implementere nye løsninger i deres forretning og produktion. Projektet tager udgangspunkt i den samlede forretningsmodel, men vi kan også trække på specialister i valg af materiale, opsætning af produktionsapparatet eller udnyttelse af avancerede digitale teknologier.”

Forretningsfordele og politiske rammevilkår

Et centralt mål for projektet er at skabe en grundlæggende forandring i dansk erhvervsliv. De erfaringer og viden, der opnås gennem arbejdet med cirkulære løsninger, skal bruges til at påvirke de politiske rammevilkår og fremme bedre betingelser for den grønne omstilling i produktionssektoren. Peter Trillingsgaard, branchedirektør for DI Produktion, påpeger, at det er essentielt at omstille virksomhederne til mere cirkulær produktion, så vi kan fortsætte væksten uden at øge ressourceforbruget og belastningen på vores planet.

Unikt samarbejde skaber stor værdi

Projektet hviler på et solidt samarbejde mellem nogle af Danmarks mest fremtrædende aktører, herunder Danmarks Tekniske UniversitetAlexandra Instituttet og flere internationale samarbejdspartnere. Derudover spiller Maskinmestrenes Forening en vigtig rolle i at videreformidle erfaringerne til sine medlemmer.

Maskinmestrene har en central rolle i implementeringen af cirkulære løsninger i produktionen. Lars Have Hansen, formand for Maskinmestrenes Forening, påpeger, at maskinmestre ofte besidder nøglepositioner som projektledere og tekniske chefer i produktionsvirksomheder, hvor de har mulighed for at påvirke materialevalg og produktionsprocesser. Deres praktiske erfaring med produktionen gør dem i stand til at drive denne udvikling fremad og implementere cirkulære løsninger i den daglige drift.

Hvordan kan virksomheder deltage?

Virksomheder, der ønsker at tage skridtet mod en mere cirkulær forretning, kan nu tilmelde sig projektet. Gennem skræddersyede forløb får de adgang til viden, værktøjer og sparring, der kan hjælpe dem med at udvikle cirkulære løsninger, der passer til deres specifikke behov. Projektet opfordrer erhvervshuse og bæredygtighedsansvarlige til at pege på relevante virksomheder, der kan deltage.

Det er et samarbejde mellem bla.a. Teknologisk Institut, Danmarks Tekniske Universitet, Alexandra Instituttet, DI Produktion, Dansk Erhvervsfremme, Maskinmestrenes Forening, Fredericia Maskinmesterskole og Aarhus Maskinmesterskole. Det er støttet af Industriens Fond med 14 mio. kr.
Projektet løber fra år 2025-2027.

Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Læs også: Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Læs også: Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev