Erhverv

Byggebranchen skal forberede sig til en fremtid med råstofmangel

Danmarks byggebranche står over for en potentiel udfordring: En fremtid med mangel på centrale mineralske råstoffer som sand, grus og ler. Et nyt projekt, ledet af Teknologisk Institut, har som mål at kortlægge konsekvenserne af råstofmangel og finde løsninger, der kan sikre branchens fremtid.

Byggebranchen skal forberede sig til en fremtid med råstofmangel
Foto: Adobe Stock
Af Dinny Eriksen 17. marts 2025

Danmarks byggebranche står over for en potentiel udfordring: En fremtid med mangel på centrale mineralske råstoffer som sand, grus og ler. Et nyt projekt, ledet af Teknologisk Institut, har som mål at kortlægge konsekvenserne af råstofmangel og finde løsninger, der kan sikre branchens fremtid.

Mangel på lokale ressourcer

Danmark er i dag selvforsynende med mineralske råstoffer, hvor omkring 30 procent anvendes i byggeriet, mens resten primært bruges til vej- og anlægsprojekter. Men særligt i hovedstadsområdet og på Sjælland er der pres på indvindingen, hvor begrænset arealanvendelse betyder, at materialer skal transporteres fra fjernere egne. Det er ikke blot en økonomisk udfordring, men også en miljømæssig belastning.

Sarah Cecilie Andersen, specialist og ph.d. ved Teknologisk Institut, understreger vigtigheden af at handle nu:

  • “Vi står over for en udfordring, hvor vi er nødt til at gentænke måden, vi bruger råstoffer på i byggeriet. Dette projekt skal vise vejen til en mere ressourcebevidst branche og give konkrete bud på, hvordan vi kan håndtere fremtidens ressourceknaphed.”
Udenlandsk arbejdskraft slår rekord: Bidrager med 361 milliarder kroner til Danmarks økonomi

Læs også: Udenlandsk arbejdskraft slår rekord: Bidrager med 361 milliarder kroner til Danmarks økonomi

Konsekvensanalyser skal vise vejen

Projektet, som er støttet af Grundejernes Investeringsfond og Realdania, vil anvende metoden ‘konsekvens LCA’ til at analysere de potentielle konsekvenser af råstofmangel. Metoden skal give indsigt i, hvordan forsyningskæder og markeder påvirkes ved forskellige valg eller scenarier.

  • “Ved at opstille fremtidsscenarier med øget fokus på renovering og genbrug, brug af biobaserede materialer eller lettere konstruktioner, vil vi kunne sætte tal på, hvordan byggeriets råstofforbrug og CO2-udledning kan reduceres,” forklarer Sarah Cecilie Andersen.

Idékatalog for fremtidens byggeri

En vigtig del af projektet er udviklingen af et idékatalog, der skal inspirere til mere ressourceeffektive løsninger i byggebranchen. Her vil der bl.a. være fokus på at undgå overforbrug, dimensionere mere præcist, og bygge mere multifunktionelt.

Katrine Hauge Smith, Environmental Science Specialist ved WSP Danmark, uddyber:

  • “Det handler om at erstatte traditionelle råstoffer med biobaserede materialer, hvor det giver mening, og udvikle indikatorer, der kan vurdere det reelle ressourcetræk for et byggeprojekt. Det vil gøre det nemmere at vælge de mest ressourceeffektive løsninger.”

FAKTA:

  • Projektet Konsekvenser og handlingsrum for byggeriet ved mangel på mineralske råstoffer er støttet af Grundejernes Investeringsfond og Realdania og løber fra januar 2025 til sommeren 2026.
  • Projektet ledes af Teknologisk Institut i samarbejde med WSP Danmark A/S.
  • Projektet vil bl.a. resultere i et idékatalog, der fokuserer på konsekvenser og løsninger ved råstofmangel i byggebranchen.

Kilde: Teknologisk Institut

Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Læs også: Sunset Boulevard planter 500.000 træer – burgerkæde sætter grønt aftryk i Danmark

Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Læs også: Dansk landbrug styrker økonomien: Gæld reduceret med 50 milliarder kroner

Tilmeld dig vores nyhedsbrev