Kultur

Hvedebollerne er blevet markant dyrere

Varme hveder er en populær dansk tradition, men de seneste år er prisen på hvedeboller og smør steget med hele 34 procent. Trods afskaffelsen af Store Bededag som helligdag holder danskerne fast i traditionen, selvom det nu koster betydeligt mere at nyde de lækre boller.

Nærbillede af ni gyldenbrune, friskbagte hvedeboller, der står tæt sammen i en mørk bageform.
Duften af friskbagte hvedeboller er svær at modstå, selvom det nu koster mere at sætte tænderne i dem. Mange holder fast i traditionen og nyder de varme hvedeboller trods den højere pris. Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 14. maj 2025

Prisstigninger rammer danske traditioner

Den populære danske tradition med at spise varme hveder aftenen før Store Bededag er blevet markant dyrere de seneste år. Nye tal fra analysevirksomheden YouGov viser, at priserne på både hvedeboller og smør er steget betydeligt siden 2019.

For bare seks år siden kostede en kilo smør 54,72 kr., mens kiloprisen for krydderboller lå på 19,73 kr. I marts 2025 er prisen for en kilo smør steget med hele 39 procent til 76,06 kr., mens kiloprisen for krydderbollerne er øget med 20 procent til 23,77 kr.

Dette betyder, at danskerne i 2025 gennemsnitligt må betale 48,38 kr. for hvedeboller og smør på en indkøbstur sammenlignet med 36,15 kr. i 2019 – en samlet prisstigning på næsten 34 procent.

Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Læs også: Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Danskerne holder fast i traditionen trods prisstigninger

Selvom Store Bededag blev afskaffet som helligdag i 2023, har det ikke fået danskerne til at droppe de varme hveder. En undersøgelse foretaget af Arla viser, at syv ud af ti danskere fortsat nyder de lækre boller på trods af den afskaffede helligdag.

De fleste danskere spiser stadig deres hveder med smør på. Faktisk viser undersøgelser, at omkring ni ud af ti hvedespisende danskere foretrækker dem med et tykt lag smør, hvilket gør prisstigningen på netop smør ekstra mærkbar for mange familier.

Regionale forskelle i hvedetraditionen

Der er interessante forskelle i, hvordan forskellige dele af landet forholder sig til hvedetraditionen. På Sjælland er der en særlig forkærlighed for de lækre boller, hvor hele 76 procent mener, at traditionen bør bevares. Københavnerne er derimod mere tilbageholdende, hvor kun 63 procent mener det samme.

Det er især befolkningen på Sjælland, der nyder deres hveder med smør – dog skiller nordsjællænderne sig ud ved at være mere tilbageholdende sammenlignet med resten af regionen.

Fødevarepriser generelt i vejret

Prisstigningen på hvedeboller og smør er ikke et isoleret tilfælde. Flere fødevarer har oplevet markante prisstigninger i de senere år. Særligt chokolade, olivenolie og smør har set betydelige prisforøgelser.

Selvom prisstigningerne er markante, forventes det ikke at sætte en stopper for den elskede danske tradition. Da prisstigningerne sker gradvist over tid, opleves de ikke så drastiske fra år til år, og danskernes kærlighed til deres madtraditioner ser ud til at være stærkere end bekymringen over de stigende priser.

Ifølge YouGovs analyser, der er baseret på data fra deres panel bestående af 3.000 husstande, er der tale om en reel tendens, hvor dagligvareindkøbene registreres løbende og giver et præcist billede af prisudviklingen i dansk detailhandel.

Kilde: YouGov, Arla

Årets kokkekonkurrencer starter igen – indstil din yndlingsrestaurant

Læs også: Årets kokkekonkurrencer starter igen – indstil din yndlingsrestaurant

Miraklet i Mariager: Sommersus i Bakkerne skaber festivalhistorie med over 6.000 gæster

Læs også: Miraklet i Mariager: Sommersus i Bakkerne skaber festivalhistorie med over 6.000 gæster

Tilmeld dig vores nyhedsbrev