Natur

Vil skovens fugle vende tilbage? 500 frivillige skal hjælpe med at finde svaret

Vil den sorte stork igen finde vej til de danske skove? Får natuglen flere hule træer at vælge mellem, og vil småfuglene blive flere i takt med, at træer rådner og skovene får lov til at passe sig selv?

Vil skovens fugle vende tilbage? 500 frivillige skal hjælpe med at finde svaret
Foto: Sort Stork
Af Dinny Eriksen 18. maj 2025

Sådan lyder nogle af de centrale spørgsmål i det nye projekt ”Fugle i Ny Natur” (FiNN), som officielt blev skudt i gang lørdag den 10. maj. Projektet skal de næste tre år kortlægge og analysere fuglelivet i skovområder over hele landet, og op mod 500 frivillige fra DOF BirdLife forventes at tage del i det omfattende arbejde.

Urørt skov og vådere landskab

Store dele af Danmarks skove er i disse år under forandring. Hele 75.000 hektar af statens skove er allerede udlagt som urørt skov, og flere er på vej. Det betyder farvel til plantede nåletræsplantager og goddag til løvskove med naturligt hjemmehørende arter. Også dræn og grøfter nedlægges, så skovbunden mange steder bliver vådere.

– Dansk natur er under forandring i disse år med udsigt til flere vådområder, enge, overdrev og skovområder. 75.000 hektar af statens skove er allerede udlagt som urørt skov, mens flere vil komme til de kommende år, og flere nye skove vil vokse frem. Mange steder vil vi få et ændret skovmiljø, hvor kommerciel skovdrift baseret på indførte, plantede nordamerikanske nåletræer hører op, mens dræn og grøfter droppes, så lave skovpartier bliver våde, mens gamle træer efter stormfald får lov til at ligge. Vi vil i ”Fugle i Ny Natur” dokumentere, hvad ændringerne i forvaltningen af skovområderne betyder for biodiversiteten. Får vi den sorte stork tilbage? Og hvad med alle de almindelige arter i skovene, vil de stige i antal de næste år? Projektet vil forhåbentlig gøre os klogere på disse spørgsmål, siger Daniel Palm Eskildsen, biolog i DOF BirdLife.

Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Læs også: Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Veterantræer og græssende dyr

Ud over en ændret træbestand, hvor sitkagranen gradvist udfases til fordel for danske løvtræer, kommer nye elementer til i skovlandskabet. Græssende kvæg og heste vil fremover indgå i naturplejen i flere områder, ikke mindst i de nyetablerede naturnationalparker.

Et andet redskab, der bliver taget i brug, er såkaldt veteranisering af træer. Her svækkes levende træer bevidst – for eksempel med ild eller sav – for at skabe dødt ved, som fremmer biodiversitet, herunder fugle, svampe og insekter.

Et samarbejde mellem forskere og frivillige

FiNN er et samarbejde mellem DOF BirdLife, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima samt Statens Naturhistoriske Museum – begge ved Københavns Universitet. Projektet er støttet økonomisk af Aage V. Jensen Naturfond.

– Forskerne på Københavns Universitet arbejder med en to-trins raket, hvor der i det første år er hovedfokus på landskabsskalaen, mens der i 2026 og 2027 vil være fokus på mindre områder, som er blevet naturgenoprettet på den ene eller anden måde. Forskerne vil indhente data om, hvad der præcist er sket af naturvenlige tiltag i de pågældende områder, og vi leverer så de fugledata, der kommer ud af de næste års observationer året rundt. På den måde kan vi få et billede af, hvilke forvaltningstiltag, der giver flest fugle og den største biodiversitet. Vil en højere naturkvalitet øge tætheden af almindelige fuglearter som for eksempel spætmejser, blåmejser og bogfinker? Det håber vi at blive i stand til at svare på, forklarer Daniel Palm Eskildsen.

Store FiNN og lille FiNN

Projektet er delt op i to spor. ”Store FiNN” dækker over klassiske fugletællinger, som følger overgangen fra produktionsskov til urørt skov. Her kan DOF’s frivillige foreslå nye områder til overvågning, hvis de ikke allerede er en del af projektet.

”Lille FiNN” fokuserer på at afprøve fem forskellige metoder til registrering af ynglefugle. Disse forsøg gennemføres i maj og juni i udvalgte lokaliteter og skal give svar på, hvordan man bedst og mest præcist registrerer fuglelivet.

Tiden er moden

Med tidligere landsdækkende undersøgelser og spontane tællinger i ryggen, mener DOF BirdLife, at tiden er ideel til at uddybe forståelsen af skovens fuglefauna – især i lyset af de mange kommende ændringer i skovdriften.

– Efter tre nationale atlas-undersøgelser af den danske ynglefuglefauna med den seneste gennemført i årene 2014-2017 og vores aktuelle spontantællinger, er vi godt klædt på til yderligere undersøgelser af fuglelivet i de danske skovlandskaber. Med aftalen Grøn Trepart, der vil give Danmark 250.000 hektar ny skov, hvilket er 40 procent mere skov, end vi har i dag, er det god timing, at vi de næste år skal belyse betydningen af urørt skov for fuglefaunaen, siger Jacob Jensen, chef for naturafdelingen i DOF BirdLife.

Et kig ind i fremtiden

DOF BirdLife håber, at mere end 100 skovområder over hele landet vil blive dækket af projektet. Og selv om FiNN formelt er planlagt til at løbe frem til 2027, er ambitionen, at registreringerne vil fortsætte også derefter.

Den danske skovnatur er i forandring – og fuglene kan vise vejen til, hvordan fremtiden bør formes.

Fakta om Fugle i Ny Natur:

  • Projektet begynder 10. maj 2025 og løber frem til nytåret 2027/2028.
  • DOF BirdLife skønner, at op imod 500 frivillige fugletællere vil deltage i løbet af de tre år.
  • Der vil blive udarbejdet en App, så fugletællerne ved hjælp af deres smartphones kan indrapportere deres observationer, mens de opholder sig på lokaliteten.
  • Resultaterne af undersøgelserne i den ny skovnatur vil blive offentliggjort i en række videnskabelige artikler.
  • Artiklerne vil have fokus på at analysere naturgenopretningens effekter for biodiversiteten på nationalt og lokalt plan.
  • De vil også have fokus på at formidle, hvilke tællemetoder, der fungerer bedst, og hvordan fugle kan bruges som indikatorer for biodiversitet i nye økosystemer.
  • Nyt fra ”Fugle i Ny Natur” vil også blive formidlet i DOF BirdLifes tidsskrifter og på sociale medier. 

VÆR MED I DEN NYE NATUR: 

Har du lyst til at deltage eller byde ind med et naturområde i forandring nær dig? Læs mere på vores hjemmeside om Fugle i Ny Natur.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Solrig sommerdag venter: Tørt vejr og op til 25 grader

Læs også: Solrig sommerdag venter: Tørt vejr og op til 25 grader

Miraklet i Mariager: Sommersus i Bakkerne skaber festivalhistorie med over 6.000 gæster

Læs også: Miraklet i Mariager: Sommersus i Bakkerne skaber festivalhistorie med over 6.000 gæster

Tilmeld dig vores nyhedsbrev