Forbruger

Ny natur, nye muligheder: Her er fremtidens grønne Danmark

Et historisk grønt løft er på vej til Danmarks natur. Med Grøn Trepart står vi over for enorme investeringer i nye naturområder – men potentialet rækker langt ud over biodiversitet. Naturen skal også danne ramme om friluftsliv, fællesskaber og lokal udvikling i hele landet.

Ny natur, nye muligheder: Her er fremtidens grønne Danmark
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 20. maj 2025

Ny grøn satsning skal forene naturbeskyttelse og naturoplevelser

En ny æra for dansk naturforvaltning er undervejs. Med Grøn Trepart er der udsigt til en massiv omlægning af landskabet og op mod 250.000 hektar ny skov og natur. Men initiativet handler ikke kun om biodiversitet og klima – det rummer også en unik mulighed for at styrke friluftslivet og landdistrikterne.

Dansk Kyst- og Naturturisme har lanceret inspirationskataloget Den grønne trepart og det rekreative potentiale, som viser, hvordan kommuner og beslutningstagere kan tænke rekreativ infrastruktur ind i naturprojekter – og derved give borgere og turister lettere adgang til naturoplevelser, motion og fællesskab.

Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Læs også: Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Naturen er blevet hverdagens fristed

Interessen for friluftsliv er eksploderet de seneste år. Danskerne – og turister – søger i stigende grad ud i det fri, væk fra skærme og stress, og hen mod naturens ro og frihed. Vandrestier, udsigtspunkter og store vidder trækker både motionister, familier og naturelskere ud i landskabet.

Naturen har stor værdi for både fysisk og mental sundhed. Den er et sted for bevægelse, afslapning og samvær. En ny undersøgelse fra Voxmeter viser, at 4 ud af 5 danskere ønsker, at mindst halvdelen af den nye skov, som etableres med Grøn Trepart, skal være åben for offentligheden.

Samtidig er adgang til grønne områder en vigtig faktor, når folk vælger, hvor de vil bosætte sig. Det gælder især i landdistrikterne, hvor naturen kan være et aktiv, der skaber liv og sammenhængskraft.

Gode eksempler inspirerer til grøn udvikling

Inspirationskataloget fremhæver en række cases, hvor friluftsliv og naturbeskyttelse går hånd i hånd. Et markant eksempel er Filsø i Vestjylland, som i 2012 blev genskabt efter over 100 år som tørlagt landbrugsjord. I dag er området et populært udflugtsmål med ellipsebro, fugletårne, vandreruter og borde-bænkesæt – alt sammen tænkt ind med respekt for naturens sårbarhed.

Filsø viser, hvordan god planlægning kan sikre, at mennesker får adgang til store naturoplevelser, samtidig med at biodiversiteten beskyttes. Ankomstpunkter, stier og faciliteter hjælper ikke kun med at fordele besøgende – de bidrager også til formidling og forståelse af naturen.

Rekreativ infrastruktur kan desuden mindske slid på sårbare områder og styrke både lokale fællesskaber og naturturisme. Det er en investering, der betaler sig både miljømæssigt, socialt og økonomisk.

Filsoe
Filsø er genskabt som naturområde efter at have været tørlagt og drænet siden 1800-tallet. I dag er søen centrum for et frodigt landskab fyldt med varieret fugleliv, rigt planteliv og en mangfoldig fauna (foto: Thomas Høyrup Christensen)
EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Læs også: EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Læs også: Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Tilmeld dig vores nyhedsbrev