Alarm 112
Tre måneders fængsel for vanrøgt af kvæg på statslige arealer ved Ebeltoft
Dom i opsigtsvækkende sag om dyrevelfærd: “En af de mest rystende sager i nyere tid”
To tidligere ansatte hos Naturstyrelsen er ved Retten i Randers blevet idømt tre måneders betinget fængsel for at have udsat 76 kreaturer for grov vanrøgt på en besætningsadresse ved Ebeltoft. Dyrene blev i flere tilfælde vurderet til at have været udsat for mishandling.
Dyrene led – og nogle døde af sult
Sagen begyndte med et kontrolbesøg i foråret 2021, hvor en dyrlæge slog alarm efter at have konstateret, at kvæget var i stærkt kritisabel tilstand. Ifølge Det Veterinære Sundhedsråd havde flere af dyrene været udsat for “den højeste grad af smerte, lidelse og varige mén”, og det blev vurderet som “overvejende sandsynligt, at dyrenes lidelser skyldes utilstrækkelig fodring.”
Flere kreaturer var så udmagrede, at de måtte aflives på stedet, mens andre allerede var døde af sult. Nogle køer aborterede døde fostre, og andre var så svækkede, at de ikke kunne rejse sig. Dyrene havde gået i månedsvis uden tilstrækkelig føde og uden kompetent tilsyn, fremgår det af domsudskrift og retsbøger i sagen.
To dømte – én ankede, én accepterede
Ved Retten i Randers blev to mænd på 63 og 68 år dømt for flere overtrædelser af dyrevelfærdsloven. De havde blandt andet undladt at fodre og føre tilstrækkeligt tilsyn med dyrene i vinterperioden 2020-2021.
“Det er glædeligt, at der nu er blevet afsagt dom i sagen, og at de skyldige er blevet stillet til ansvar for deres handlinger. Der er tale om en meget kompleks – og alvorlig – sag, som politiet og en række øvrige myndigheder også har brugt mange ressourcer på at få opklaret – og derfor er jeg også meget tilfreds med rettens afgørelse,” siger Katrine Klausen, specialanklager ved Østjyllands Politi.
Den 63-årige har anket dommen til frifindelse eller formildelse, mens den 68-årige har accepteret straffen. Begge straffe er betingede og med en prøvetid på ét år.
Naturstyrelsen slap med bøde
Naturstyrelsen, som ejer arealerne og formelt stod som ansvarlig for dyreholdet, var også tiltalt i sagen. Sigtelsen mod styrelsen bortfaldt dog tidligere i april 2025, da staten valgte at betale en bøde på 800.000 kroner for de mange overtrædelser.
Det har vakt kritik, at hverken de dømte mænd eller styrelsen er blevet frataget retten til at eje eller passe dyr. Østjyllands Politi havde ellers krævet en rettighedsfrakendelse i fem år.
Dyrenes Beskyttelse: Ikke nok med domfældelse
Hos Dyrenes Beskyttelse er der tilfredshed med, at ansvaret nu er placeret, men organisationen mener ikke, straffen er hård nok.
“Vi er tilfredse med at der er blevet placeret et ansvar, så det fremadrettet ikke er muligt at gemme sig bag instrukser, der går mod dyrenes tarv. Vi mener dog ikke, at straffen står mål med de forfærdelige lidelser, som dyrene har været udsat for. Vi så desuden gerne, at så grove sager medfører, at den dømte mister retten til at have med dyr at gøre, og det samme ville vi have ønsket her,” siger Yvonne Johansen, dyreværnschef hos Dyrenes Beskyttelse.
Hun betegner sagen som “en af de mest rystende sager i nyere tid” og kritiserer de ansvarlige for ikke at have reageret på de mange faresignaler, der var synlige i flere måneder.
Naturpleje under pres
De mange dyr befandt sig på statsejede naturarealer ved Mols Bjerge, som indgår i Naturstyrelsens naturplejeprogram. Kritikken af sagen har rejst spørgsmål til rewilding og helårsgræsning uden tilstrækkelig overvågning.
Alligevel fastholder Dyrenes Beskyttelse, at dyrene har det bedst ude i naturen – under forudsætning af, at det sker med rettidig og professionel forvaltning.
“Når dyr går ude under ordentlige forhold, har de mulighed for at leve et liv med rigtig god dyrevelfærd. De kan søge føde, socialisere med artsfæller, parre sig og passe deres unger – helt i modsætning til staldlivet, hvor en ko for eksempel får taget sin kalv fra sig allerede efter 12 timer,” siger Yvonne Johansen.