Erhverv

Huslejenævnet under lup: Folketinget vil ændre omstridt strafgebyr-praksis

Et politisk flertal anerkender nu det urimelige i, at udlejere fortsat skal betale strafgebyrer fra huslejenævn, selvom de senere får ret i boligretten. Det omstridte huslejenævn-system står over for en reform, hvor retssikkerheden skal styrkes.

Klassiske danske ejendomme med karakteristiske mansardtage og farverige facader i rød, hvid og pastelfarver under en delvist skyet himmel - typiske bygninger der kunne være genstand for huslejenævnets afgørelser.
Huslejenævnets afgørelser påvirker dagligt boligforholdene i tusindvis af ældre ejendomme, hvor retssikkerheden for både lejere og udlejere nu kommer i fokus med den kommende reform. Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 24. maj 2025

Retssikkerhed på dagsordenen

I det danske boligudlejningssystem har en paradoksal praksis længe været en torn i øjet på mange udlejere. Når huslejenævnet pålægger en udlejer et strafgebyr, skal dette gebyr betales – selv hvis boligretten efterfølgende omstøder nævnets afgørelse. Dette har skabt frustration og bekymring for retssikkerheden blandt ejendomsejere og -administratorer.

Nu har et flertal i Folketinget imidlertid anerkendt, at denne praksis er problematisk. Ved en betænkning afgivet i dag har politikerne tilkendegivet, at de vil medtage problemstillingen i de kommende forhandlinger om huslejenævnenes fremtid.

EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Læs også: EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Dialog bærer frugt

Anerkendelsen af problemet kommer efter længere tids påvirkningsarbejde fra flere sider. Liberal Alliance har fremsat et beslutningsforslag om emnet, og brancheorganisationen EjendomDanmark har arbejdet målrettet for at belyse problemstillingen.

Hos EjendomDanmark er der tilfredshed med udviklingen. Organisationen har længe argumenteret for, at den nuværende praksis strider mod almindelige retsstatsprincipper, og at det er urimeligt at fastholde et strafgebyr, når selve grundlaget for det er blevet underkendt.

Bredere reform i vente

Diskussionen om strafgebyrerne er del af en større samtale om huslejenævnenes fremtid. Allerede i februar 2022 præsenterede en ekspertgruppe 14 anbefalinger til forbedringer af nævnenes arbejde, hvor disse skal nu forhandles politisk.

EjendomDanmark har tidligere i år udgivet egne anbefalinger til styrkelse af huslejenævnene, som fokuserer på tre hovedområder: høj faglighed, transparens og effektivitet. Organisationen ser et generelt behov for kvalitetsløft af huslejenævnene.

Et skridt mod mere rimelige vilkår

Den kommende reform af huslejenævnene kan få betydning for tusindvis af lejeforhold over hele landet. For mange udlejere og administratorer handler det om mere end blot økonomi – det handler om oplevelsen af at blive behandlet fair i et system, der skal sikre balance mellem lejere og udlejere.

Udviklingen viser, at når faglige argumenter og konkrete erfaringer bringes konstruktivt ind i den politiske samtale, kan det føre til positive forandringer. I dette tilfælde er det første skridt taget mod en praksis, der i højere grad respekterer almindelige retsprincipper.

Folketingets anerkendelse af problemet med strafgebyrer åbner nu for, at de kommende forhandlinger kan skabe et mere retfærdigt og velfungerende system til gavn for både lejere og udlejere.

Kilde: EjendomDanmark

EU-kommissær: Danske vandprojekter viser vejen for Europa

Læs også: EU-kommissær: Danske vandprojekter viser vejen for Europa

Årets kokkekonkurrencer starter igen – indstil din yndlingsrestaurant

Læs også: Årets kokkekonkurrencer starter igen – indstil din yndlingsrestaurant

Tilmeld dig vores nyhedsbrev