Biler og motor

P-bøder skal gives på stedet: Ny regel gør op med skjulte afgifter

Nu bliver det slut med uventede p-bøder sendt med posten. En ny bekendtgørelse fra Transportministeriet strammer reglerne og kræver, at bøder skal udstedes på stedet – uden undtagelser. Det vækker debat i parkeringsbranchen.

P-bøder skal gives på stedet: Ny regel gør op med skjulte afgifter
(foto: Adobe)
Af Rikke Lund 26. maj 2025

Skærpede regler for p-bøder

Transportminister Thomas Danielsen har sendt en ny bekendtgørelse i høring, som vil sætte en stopper for praksissen med at eftersende parkeringsbøder. Ifølge forslaget skal bøder som udgangspunkt gives fysisk og på stedet – ikke efterfølgende via posten.

Det betyder, at den hidtidige undtagelsesmulighed, som visse parkeringsselskaber har benyttet sig af, helt forsvinder.

Milliard-regningen vokser: Kommunevejene er fyldt med huller – men ingen kender det fulde omfang

Læs også: Milliard-regningen vokser: Kommunevejene er fyldt med huller – men ingen kender det fulde omfang

Parkeringsselskaber under pres

Flere private parkeringsselskaber har tidligere opbygget deres forretningsmodel på at eftersende afgifter uden synlig kontrol på stedet – noget, som Thomas Danielsen nu gør op med:

”Bekendtgørelsen er sådan set fuldstændig klar. Parkeringsafgifter må kun i undtagelsesvise tilfælde eftersendes. Man må altså derved ikke opbygge sin forretningsmodel på usynlige parkeringsafgifter. Det har jeg indskærpet overfor parkeringsselskaberne,” udtaler ministeren.

Brancheforeningen for private parkeringsselskaber har ifølge Danielsen svaret, at de ikke agter at følge bekendtgørelsen. Som reaktion fjerner ministeren nu helt undtagelsen for eftersendte afgifter. Hvis der opstår uenighed, henvises der til parkeringsklagenævnet eller domstolene.

Nye regler gælder fra 1. juli

Bekendtgørelsen er sendt i høring og har deadline den 20. juni 2025. Hvis alt går efter planen, vil de nye regler træde i kraft den 1. juli 2025. Herfra vil det altså være et krav, at alle parkeringsafgifter gives direkte på stedet, hvor forseelsen finder sted.

Det nye tiltag forventes at skabe større gennemsigtighed og retssikkerhed for bilisterne – men vækker samtidig modstand hos dele af branchen, der har baseret deres indtjening på den tidligere praksis.

Har du en bil der ikke kan køre? Sådan får du penge for den!

Læs også: Har du en bil der ikke kan køre? Sådan får du penge for den!

Bedre vejmarkering på smalle veje: Flere striber kan redde liv

Læs også: Bedre vejmarkering på smalle veje: Flere striber kan redde liv

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Biler og motor

Se flere artikler