Forbruger

Millionløft til kræftforskningen: Her er projekterne der kan redde liv

Kræftens Bekæmpelse har netop fordelt hele 104 millioner kroner til 42 nye forskningsprojekter, der spænder fra banebrydende laboratorieforsøg til bedre støtte efter endt kræftforløb. Et af dem kan revolutionere behandlingen af kræftceller – og måske føre til ny medicin.

Millionløft til kræftforskningen: Her er projekterne der kan redde liv
Forskningen foregår på landets hospitaler, universiteter og hos Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter (foto: Kræftens Bekæmpelse)
Af Rikke Lund 27. maj 2025

42 projekter med ét fælles mål: At forbedre livet for kræftpatienter

Med støtte fra danskerne har Kræftens Bekæmpelse uddelt 104 millioner kroner til en bred vifte af nye forskningsprojekter, der skal skabe bedre behandlinger, ny viden og mere målrettet støtte til kræftpatienter. Projekterne udføres på landets hospitaler, universiteter og i Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter.

Midlerne går både til biologisk og klinisk kræftforskning samt til projekter med fokus på samfundsforhold og folkesundhed.

Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, kalder donationerne for et afgørende skridt fremad:
“Takket være befolkningens gavmilde støtte kan vi igen uddele penge til en lang række vigtige forskningsprojekter. Det er en god dag for kræftforskningen.”

Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Læs også: Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Fra laboratorieopdagelser til livsvigtig behandling

Den største bevilling – hele 4 millioner kroner – går til et projekt på Syddansk Universitet, hvor forskere undersøger en nyopdaget mekanisme i kræftceller. Forhåbningen er, at denne mekanisme kan føre til udviklingen af helt ny medicin, der rammer kræften endnu mere præcist.

Andre projekter har fokus på specifikke kræftformer. Ni af dem handler om blodkræft som leukæmi, lymfekræft og myelomatose. Ét projekt undersøger, hvordan man bedst forbereder patienter til stamcelletransplantation – en potentielt helbredende behandling, men også en hård proces med risiko for alvorlige bivirkninger.

Også kræft i blære, lever, bryst og bugspytkirtel bliver undersøgt i forskellige projekter.

Fokus på livet med – og efter – kræft

Nogle forskningsprojekter ser bredere på kræftforløbet og har ikke fokus på én bestemt kræfttype. Et af disse sætter fokus på kræftpatienter med psykisk sygdom, som ofte ikke får lige så god behandling som andre.

Projektet vil undersøge, hvorfor det sker, og hvordan sundhedssystemet bedre kan organisere indsatsen.
Jesper Fisker pointerer: “Psykisk syge med kræft skal have den samme gode kræftbehandling som personer uden psykisk sygdom. Men hvis vi skal løse problemet, bliver vi nødt til at forstå det til bunds, og det kræver forskning.”

Sådan vælges projekterne

Det er ikke tilfældigt, hvem der får støtte. To videnskabelige udvalg hos Kræftens Bekæmpelse udvælger de projekter, der får penge. Udvalgene består både af erfarne kræftforskere og patientrepræsentanter, som vurderer både projektets kvalitet og betydning for patienterne.

EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Læs også: EU forbyder minkavl: Danmark overvejer dispensation trods europæisk forbud

Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Læs også: Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Tilmeld dig vores nyhedsbrev