Artikler

Halvdelen af danske boligejere ved ikke hvordan energimærket på boligen kan forbedres

Mange boligejere i området ved ikke, hvordan de kan forbedre deres boligs energimærke og går dermed glip af lavere varmeregninger og øget boligværdi. En ny undersøgelse afslører, at hver anden boligejer mangler viden om energiforbedringer.

En hånd holder symbolsk et hus med energimærke-skala fra A til G og energieffektivitetsmåler, der illustrerer vigtigheden af at forstå boligens energimærke.
Energimærket giver boligejere et klart overblik over deres hjem's energieffektivitet og konkrete muligheder for forbedringer. Med den rette viden kan selv små tiltag føre til markante besparelser på varmeregningen. Foto: Adobe Express
Af Gabriel Larsen 28. maj 2025

Sommeren byder på muligheder for energirenovering

Sommeren er for mange en oplagt periode til at sætte gang i projekter omkring hjemmet – især renoveringer. Men når fokus rettes mod energiforbedringer, oplever mange boligejere usikkerhed om, hvor de skal begynde.

En landsdækkende undersøgelse viser, at over halvdelen af de danske boligejere ikke ved, hvilke konkrete forbedringer der skal til for at hæve deres energimærke – og næsten hver anden har ingen anelse om, hvilket mærke deres bolig overhovedet har.

Terrassebrædder: Den perfekte løsning til din udendørs oase

Læs også: Terrassebrædder: Den perfekte løsning til din udendørs oase

Energimærket som kompas for renoveringen

Et energimærke fungerer som en slags energiprofil for boligen – det rangerer effektiviteten fra A til G og kommer samtidig med forslag til forbedringer, der både kan sænke el- og varmeregningen samt mindske CO2-udslip.

For boligejere, der ønsker at komme i gang med energirenovering, kan energimærket være det ideelle udgangspunkt. Det giver et klart overblik over, hvor indsatsen vil give størst effekt, og hjælper med at prioritere de rigtige projekter.

Mere end økonomi på spil

Energiforbedringer handler om langt mere end blot at spare på varmeregningen. Moderne isolering og effektive varmesystemer kan skabe et væsentligt bedre indeklima og samtidig reducere risikoen for skader som fugt, råd og svamp.

Disse forbedringer kan også påvirke boligens værdi positivt. En bolig med et godt energimærke står ofte stærkere i en salgssituation og kan derfor ses som en investering, der både kan forbedre komforten og øge ejendomsværdien.

Hvor giver indsatsen størst udbytte

Selvom alle boliger er forskellige, findes der nogle områder, hvor energiforbedringer typisk giver god værdi for pengene:

  • Hulmursisolering, som reducerer varmetab gennem væggene
  • Isolering af loftet, hvilket kan forbedre varmeøkonomien betragteligt
  • Udskiftning af vinduer og døre, der fjerner træk og kuldebroer
  • Isolering af rør, så varmen bevares bedre
  • Opgradering af varmekilden – f.eks. ved at udskifte olie- eller gasfyr med en varmepumpe eller fjernvarme

Forebyggelse frem for reparation

Investeringer i energiforbedringer kan også fungere som en forsikring mod fremtidige problemer. Ved at opgradere til moderne isoleringsløsninger og energisystemer kan man undgå mange af de skader, som ellers kan blive både besværlige og dyre at reparere senere hen.

På den måde kan energirenovering betragtes som en dobbelt gevinst: Både som en måde at spare penge på den løbende drift og som en investering i boligens langsigtede vedligehold.

Kilde: Gjensidige og NRGi

Erhvervskørsel med varebiler er blevet et ræs på landevejene

Læs også: Erhvervskørsel med varebiler er blevet et ræs på landevejene

Nye emballage-regler kræver handling fra danske virksomheder

Læs også: Nye emballage-regler kræver handling fra danske virksomheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev