Familie

Etiketter snyder dig: Nu kommer Hjerteforeningen med et borgerforslag

Mange danskere tror, de vælger sunde varer – men bliver snydt af smarte salgstricks. Hjerteforeningen vil nu ændre det med et nyt borgerforslag, der skal sikre tydelig sundhedsoplysning direkte på fødevarens forside. Et klart skridt mod mere gennemsigtighed – og bedre folkesundhed.

Etiketter snyder dig: Nu kommer Hjerteforeningen med et borgerforslag
Hjerteforeningen har i deres nye kampagne skabt en række fiktive fødevareprodukter, som skal sætte spot på de skjulte farer ved ultraforarbejdede madvarer (foto: Hjerteforeningen)
Af Rikke Lund 2. juni 2025

Forbrugerne skal ikke snydes længere

Hjerteforeningen går nu til kamp mod vildledende markedsføring af fødevarer. Med et nyt borgerforslag vil foreningen gøre det obligatorisk, at alle fødevarer får en tydelig og letforståelig sundhedsmærkning på emballagens forside. Målet er at gøre det nemmere for danskerne at træffe sunde valg – uden at skulle være ernæringseksperter.

Alt for ofte lokkes forbrugerne af påstande som “rig på fibre” eller “højt proteinindhold”, som skaber illusionen af sundhed. Men i virkeligheden kan mange af de produkter være proppet med sukker, salt, usunde fedtstoffer og tilsætningsstoffer, fordi de er ultraforarbejdede. Ifølge Hjerteforeningen skjuler producenterne bevidst det fulde billede.

Derfor foreslår foreningen, at sundhedsmærkning ikke længere skal være en valgfri ordning – men et krav på alle produkter. Det skal give forbrugerne et hurtigt og retvisende billede af både næringsindhold og graden af forarbejdning.

Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Læs også: Fodboldtrøjer, flaskepant og fondsmidler: Sådan hjalp Danmark børn med kræft

Forbrugerne vil have klarere information

En ny undersøgelse viser, at danskerne er klar til forandring. Hele 85 procent støtter forslaget om obligatorisk sundhedsoplysning på forsiden af emballagen, mens kun 6 procent i dag mener, at det er tilstrækkeligt nemt at gennemskue, hvilke fødevarer der er sunde og usunde.

Over halvdelen af danskerne oplever desuden, at det er svært at vurdere, om en fødevare er ultraforarbejdet – netop den slags mad, der ifølge forskning er forbundet med forhøjet risiko for hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes, overvægt og visse kræftformer.

Hjerteforeningens administrerende direktør, Anne Kaltoft, udtaler: “Vi har som forbrugere ret til at vide, hvad vi kommer i munden. Derfor foreslår vi, at sundhedsoplysning bliver tydelig og obligatorisk på forsiden af al fødevareemballage.”

Hun peger på, at det i dag er næsten umuligt for den enkelte dansker at gennemskue ernæringsoplysninger uden at skulle nærlæse bagsiden og forstå komplicerede ingredienslister.

Anne Kaltoft adm. direktoer i Hjerteforeningen
Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen. (foto: Lisbeth Holten)

Et skridt mod bedre folkesundhed

Foreningen håber, at politikerne vil tage forslaget alvorligt og sikre, at gennemsigtigheden omkring vores madvalg forbedres. Når ultraforarbejdede fødevarer fylder mere i danskernes kost, skubber de sund og næringsrig mad ud – og det påvirker helbredet.

“Det handler ikke kun om forbrugerbeskyttelse, men om folkesundhed,” siger Anne Kaltoft.

Hjerteforeningen opfordrer nu danskerne til at bakke op om forslaget og skrive under på borgerforslaget, som du kan finde her

Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Læs også: Hemmeligt forskningsprojekt: 140.000 danskere informeres nu

Fire organisationer får støtte: Ny millionpulje skal engagere unge mænd i kampen mod online sexisme

Læs også: Fire organisationer får støtte: Ny millionpulje skal engagere unge mænd i kampen mod online sexisme

Tilmeld dig vores nyhedsbrev