Forbruger
3 ud af 4 danskere ramt af digital svindel: Derfor er det et problem
Phishing, fupmails og falske webshops: Hele 76 procent af danskerne har inden for det seneste år oplevet forsøg på digital svindel. Og selvom vi ved meget om risikoen, bliver vi dårligere til at beskytte os. Nu vil myndighederne styrke oplysningen – og du bør også selv tage affære.
Danskerne rammes af digitale fupnumre i stor stil
Vi bliver dagligt bombarderet med fupbeskeder, mistænkelige links og falske konkurrencer. En ny analyse viser, at tre ud af fire danskere i 2024 har oplevet mindst ét forsøg på digital svindel. Den mest udbredte form er phishing – altså fupbeskeder via mail eller sms, der forsøger at lokke oplysninger ud af modtageren.
Selvom langt de fleste danskere er opmærksomme på de digitale trusler og har en vis viden om, hvordan man bør beskytte sig, halter det med at omsætte viden til handling. Faktisk viser tallene, at vi i 2024 er blevet dårligere til at følge anbefalingerne for sikker digital adfærd sammenlignet med 2022.
Mange følger ikke længere de gode råd
Det gælder især tre centrale anbefalinger: Brug af stærke adgangskoder, to-faktor-godkendelse og regelmæssige opdateringer af mobil og computer. Disse råd bliver nu i mindre grad efterlevet – til trods for at truslerne vokser.
13 procent af de danskere, som rent faktisk er blevet svindlet, har oplevet alvorlige konsekvenser. Det kan være økonomiske tab, misbrug af personlige oplysninger eller langvarige problemer med at få rettet op på identitetstyveri.
Større fokus og oplysning skal hjælpe borgerne
For at imødegå den stigende trussel lancerer myndighederne nu en ny kampagneindsats, som skal gøre borgerne bedre rustet til at gennemskue og undgå svindel. Samtidig vil analyse-resultaterne blive brugt i arbejdet med den næste nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed.
Der afholdes også webinarer og kurser for medarbejdere og frivillige, der møder borgere i hverdagen – fx på biblioteker og i Borgerservice. De skal kunne rådgive om sikker digital adfærd og hjælpe med at sprede den vigtige viden videre.
Myndighedernes råd handler især om at:
- Være kritisk over for mails og sms’er med links
- Bruge stærke og unikke adgangskoder
- Aktivere to-faktor-godkendelse
- Holde telefon og computer opdateret
- Undgå at dele følsomme oplysninger online
Kilde: Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab