Forbruger
Brændeovne i tusindvis af hjem: Derfor er danskerne stadig vilde med ild i stuen
Brændeovne og træpillefyr er stadig at finde i hundredtusindvis af danske hjem – trods grøn omstilling og skærpede miljøkrav. Men hvor mange bruger egentlig ovnen som primær varmekilde? Og hvorfor er det især i nogle kommuner, ildstedet stadig hitter? Læs med her.
Brændeovnens popularitet står stærkt i mange egne
Selvom Danmark i stigende grad omfavner fjernvarme og varmepumper, har hver femte bolig stadig en brændeovn. Ifølge nye tal har omkring 538.000 beboede boliger en brændeovn, mens 123.100 bruger træpilleovn eller -fyr. I alt svarer det til, at 23 procent af de danske boliger holder fast i den traditionelle opvarmningsform.
Men brændeovnen er sjældent hovedkilden til varme. Kun 13 procent af boligerne med brændeovn bruger den som primær opvarmning – de fleste har nemlig fjernvarme som hovedvarme og bruger ovnen som supplement.
I den anden lejr – blandt dem med træpilleovn eller -fyr, er situationen en anden. Her bruger hele 79 procent deres ovn som primær varmekilde, og det gennemsnitlige forbrug er markant højere end hos dem, der blot bruger ovnen til hyggevarme.
(Kilde: www.statistikbanken.dk/brande02 og www.statistikbanken.dk/pille02)
Geografi afgør, hvor ovnene stadig brænder
Tallene afslører tydelige geografiske forskelle. I bykommuner er brændeovne mere sjældne, mens de i land- og oplandskommuner er langt mere udbredte. For eksempel har hele 52 procent af boligerne i Gribskov Kommune en brændeovn, mens tallet er 46 procent i både Bornholm og Lejre. Stevns topper listen for træpilleovne med hele 31 procent af boligerne udstyret med denne varmekilde.
Tager man også sommerhuse og ubeboede fritidshuse med, stiger det samlede antal brændeovne til cirka 675.000. Det viser, at mange danskere holder fast i ildstedet som en del af både helårs- og fritidsboligen.
(Kilde: www.statistikbanken.dk/brande02 og www.statistikbanken.dk/bol102)
Forbruget varierer – og det gør reglerne også
Brugen af brænde og træpiller afhænger i høj grad af, om ovnen er primær varmekilde. Hjem med træpillefyr som hovedvarmekilde bruger i snit 96 gigajoule årligt – det svarer til cirka 365 sække á 15 kg. Til sammenligning bruger fjernvarmeboliger med brændeovn kun omkring 15 gigajoule brænde – svarende til ét brændetårn.
De skiftende regler spiller også ind. Siden august 2021 har det været et krav at udskifte brændeovne fra før 2003 ved ejerskifte. Og siden juli 2023 har kommuner fået mulighed for at kræve udfasning af ovne ældre end 2008. Især i byområder som København og Frederiksberg er forbud trådt i kraft.