Familie
Nye tal: 4 ud af 10 forældre har svært ved at blande sig i deres teenagers alkoholvaner
Det kan være en udfordring for mange forældre at tale med deres teenager om alkohol – især når barnet begynder på en ungdomsuddannelse og de sociale rammer ændrer sig. En ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden afslører, at næsten 4 ud af 10 forældre oplever, at det er blevet sværere at tage alkohol-samtalen, når deres barn starter på gymnasiet.
Forældres rolle er fortsat vigtig
Selvom det kan være en svær samtale, er det vigtigt, at forældre ikke trækker sig, understreger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
– Vi ved, at unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre end unge, som ikke har aftaler. Forældrene har altså meget at vinde ved at holde fast i den lidt svære snak, siger han.
Et misforstået hensyn
Flere forældre vælger at introducere alkohol i hjemmet i håbet om at lære deres barn at drikke ansvarligt. Men ifølge forskningen virker denne strategi mod hensigten.
Undersøgelsen viser, at 40 procent af de forældre, der har introduceret deres børn for alkohol, gør det for at lære dem at håndtere det fornuftigt. Mere end halvdelen af de adspurgte forældre til 13-17-årige har allerede gjort det, og hver femte planlægger at gøre det i fremtiden.
Peter Dalum advarer mod denne tilgang:
– Det er desværre et misforstået hensyn, siger han og uddyber:
– Forskningen viser, at børnene drikker mere, end de ellers ville have gjort, hvis forældrene introducerer alkohol derhjemme. Det har altså ofte den modsatte effekt, forklarer han.
Aftaler gør en forskel
Trods udfordringerne med at tage snakken, viser undersøgelsen, at 84 procent af forældrene mener, at det virker at lave aftaler med deres barn om alkohol ved opstart på en ungdomsuddannelse. Alligevel er det ikke alle, der handler på denne viden.
Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden, fremhæver betydningen af forældreinvolvering:
– Danmark er stadig det land i Europa, hvor flest 15-16-årige drikker sig fulde, og her kan forældreaftalerne være med til at påvirke unges alkoholvaner i en sundere retning, siger han.
De unge vil gerne have, at forældre blander sig
En del forældre kan måske være tilbageholdende med at blande sig i deres unges alkoholvaner af frygt for at virke kontrollerende. Men ifølge rapporten Unges Alkoholvaner 2023 ser næsten halvdelen af hjemmeboende unge i alderen 15-20 år positivt på, at deres forældre engagerer sig.
– Det er fortsat vigtigt, at forældre tager snakken og laver klare aftaler – også når de er blevet forældre til unge, der er begyndt på en ungdomsuddannelse, siger Søren Stokholm Thomsen.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen, Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2024, er gennemført af Epinion for Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Den bygger på svar fra 1.517 forældre til børn i alderen 13-17 år og blev indsamlet i foråret 2024.
Hvad kan du gøre som forælder?
Det er helt normalt at føle sig usikker på, hvordan man bedst taler med sin teenager om alkohol. Mange forældre spørger sig selv, hvordan de skal tage emnet op, og om deres barn overhovedet vil lytte.
På hjemmesiden www.alkoholdning.dk kan forældre få inspiration til samtalen, finde gode råd og lave aftaler om alkohol med deres teenager. Siden er en del af indsatsen Fuld af liv fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.