Natur

Ulvene har lært at krydse færiste og bryder barrierer

Nye vildtkameraoptagelser afslører noget overraskende: Ulve i Danmark har lært at krydse færiste – en teknik, der normalt holder klovdyr bag hegn. Det åbner for en ny forståelse af rovdyrs bevægelsesmønstre og naturforvaltning i indhegnede områder.

Ulvene har lært at krydse færiste og bryder barrierer
Ulv der går på en færist/kreaturrist (foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus/Aarhus Universitet)
Af Rikke Lund 11. juni 2025

Ulve viser overraskende adfærd i det midtjyske landskab

Ulve er kendt for deres evne til at tilpasse sig nye omgivelser, og nu viser de også en evne til at overvinde menneskeskabte barrierer som færiste. Disse metalkonstruktioner, der normalt forhindrer klovbærende dyr i at krydse hegn, har ikke vist sig at være en hindring for Danmarks største rovdyr.

Nye optagelser fra den nationale ulveovervågning dokumenterer, at ulve i Klelund Dyrehave i Sydjylland rutinemæssigt bevæger sig gennem færiste, som ligger dér, hvor skovveje og offentlige veje skærer sig gennem dyrehavens hegn.

Det er første gang, der er dokumenteret så systematisk brug af færiste blandt ulve herhjemme – og det rejser nye spørgsmål om, hvor nemt rovdyr kan navigere i det menneskestyrede landskab.

Ulve4
Ulv der går på en færist/kreaturrist (foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus & Aarhus Universitet)
Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Læs også: Naturnationalpark Fussingø åbner i dag: En ny æra for dansk natur

Ulvene i Klelund: Et voksende revir

Klelund Dyrehave dækker hele 1.415 hektar og rummer en række vilde dyr som kronvildt, råvildt og vildsvin – alle bag hegn for at sikre både dyrenes trivsel og beskytte omgivelserne. Men siden august 2020 har ulve også fundet vej ind i det store indhegnede område.

Først kom én ulv. Så to mere. De dannede par og i årene siden har de opbygget en stabil bestand. I perioden 2021 til 2024 er der født mindst 24 ulvehvalpe – med op til otte hvalpe på ét kuld. Der er tegn på, at parret igen vil yngle i 2025.

Det bemærkelsesværdige er dog ikke kun ulvenes tilstedeværelse – men deres evne til at bevæge sig frit ind og ud af området ved hjælp af færiste.

Ulve3
Ulv der går på en færist/kreaturrist (foto: Naturhistorisk Museum i Aarhus/Aarhus Universitet)

Færiste – ikke kun en barriere for klovdyr

Færiste, eller kreaturriste, er primært lavet for at holde klovdyr som kvæg, får og vildsvin inde bag hegn. Men for rovdyr som ulve, der har poter og smidighed, kan de faktisk fungere som passage – især når dyrene har lært teknikken.

Vildtkameraer har fanget ulve, der elegant passerer færiste og fortsætter deres færd. Optagelserne viser, at ikke kun de voksne ulve, men også hvalpene følger trop.

Forskere skal nu undersøge, om ulvenes evne til at krydse færiste kræver en læringsfase, og om alle ulve lærer det – eller kun nogle individer.

Det kan få betydning for fremtidens hegnspolitik og naturforvaltning i både Danmark og resten af Europa, hvor ulve spreder sig over større og større områder.

Ulve5
Billede af en færist/kreaturrist (foto: Kent Olsen, Naturhistorisk Museum i Aarhus)
Solskin og åben ild: Ukrudtsbrænderen er ikke ufarlig

Læs også: Solskin og åben ild: Ukrudtsbrænderen er ikke ufarlig

EU-kommissær: Danske vandprojekter viser vejen for Europa

Læs også: EU-kommissær: Danske vandprojekter viser vejen for Europa

Tilmeld dig vores nyhedsbrev