Familie
Madskoler 2025: Derfor strømmer børn til gryderne i ferien
Køkkenet bliver børnenes domæne, når 1000 børn over hele landet bruger sommerferien på Madskoler. I fem dage skifter de skærmtid ud med grydelåg, og lærer både om sund mad, madspild og venskaber. Og det hele foregår uden løftede pegefingre.
Madlavning, fællesskab og læring i børnehøjde
Når sommerferien ruller ind, står der ikke bare strand og is på programmet for alle børn. Flere end 1000 madglade børn i alderen 8-12 år deltager i år i Madskoler – et landsdækkende initiativ, hvor børn i fem dage bliver introduceret til alt fra sunde madvaner til madspild og gode samtaler over gryderne. Det hele sker i et trygt og sjovt miljø med hjælp fra frivillige instruktører.
Madskoler afholdes 61 steder i landet i uge 27 og 28, og konceptet har efterhånden mange år på bagen. Det er nemlig 22. gang, Madskoler løber af stablen – arrangeret af 4H i samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000.
Madskoler (foto: Rema 1000/Landbrug & Fødevarer)
Læs også:
Lærerige madoplevelser uden løftede pegefingre
Formålet med Madskoler er at skabe glæde ved madlavning og give børnene sunde vaner – uden at det føles som en pligt. Der er fokus på variation, glæde og fællesskab omkring maden. Og menuen i år afspejler netop det: Fra hjemmelavede fiskepinde og burger med quinoabøf til søde muffins med Ingrid ærter.
Børnene lærer også om madspild og ernæring gennem små, sjove aktiviteter, der kombinerer læring med leg. Og fordi Madskoler foregår i dagtimerne fra mandag til fredag, får børnene en ferieoplevelse, som både de – og deres forældre – vil huske.
Nye venskaber opstår over køkkenbordet
For mange børn er Madskoler meget mere end en uge i køkkenet. Det er også her, nye venskaber bliver skabt. Madlavning viser sig at være en perfekt ramme for gode snakke og samarbejde – og det kan mærkes.
Ifølge evalueringer fra både børn og forældre, er det især madglæden og de nye relationer, der bliver trukket frem som højdepunkter. Børnene oplever at få nye venner og selvtillid ved at mestre nye opskrifter – og tage ansvar i køkkenet.
Praktisk info om Madskoler
- Madskoler er for børn i alderen 8-12 år
- Foregår i dagtimerne mandag til fredag
- Deltagelse koster 630 kr.
- Tilmelding foregår via www.madskoler.dk
Læs også: